Ana Sayfa Vergi Serbest meslek erbabı engelli çocuğuna ait binek oto giderlerini indirim konusu yapabilir...

    Serbest meslek erbabı engelli çocuğuna ait binek oto giderlerini indirim konusu yapabilir mi?

    ...engelli çocuğunuz adına kayıtlı otomobilin alımında ödenen KDV nin, bu otomobilin işletmenizin faaliyetleriyle ilgili olmaması, işletmeniz faaliyetleri ile ilgili olsa bile Kanunun 30/b maddesine göre binek otomobillerinin alımında ödenen KDV nin indiriminin mümkün olmaması nedenleriyle vergiye tabi işlemleriniz üzerinden hesaplanan KDV den indirimi mümkün değildir.

    486
    0

    T.C.
    GELİR İDARESİ   BAŞKANLIĞI
     İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
    Mükellef   Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

    Sayı

    :

    39044742-010-186

    04/01/2016

    Konu

    :

    Engelli üzerine kayıtlı araç ile ilgili giderlerin   indirim konusu yapılıp yapılamayacağı

    İlgide kayıtlı özelge talep formunda, engelli çocuğunuz adına kayıtlı otomobilin amortismanı, alımı sırasında ödenen KDV ile yakıt harcamalarının gider olarak yazılıp yazılamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    A- GELİR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN:

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 65 inci maddesinde, “Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.

    Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır…” hükmü yer almıştır.

    Aynı Kanunun 68 inci maddesinin birinci fıkrasında, serbest meslek kazancının tespit edilmesinde indirilecek giderler bentler halinde sayılmış olup,

    “…

    4. Mesleki faaliyette kullanılan tesisat, demirbaş eşya ve envantere dahil taşıtlar için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre ayrılan amortismanlar (amortismana tabi iktisadi kıymetlerin elden çıkarılması halinde aynı Kanunun 32 nci maddesine göre hesaplanacak zararlar dahil).

                5.Kiralanan veya envantere dahil olan ve işte kullanılan taşıtların giderleri.”  olarak yer almıştır.

    Yukarıdaki hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, çocuğunuz adına kayıtlı aracın amortismanlarının, yakıt ve benzeri giderlerinin serbest meslek kazancınızın tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.

      B- VERGİ USUL KANUNU YÖNÜNDEN:

                213 sayılı Vergi Usul Kanununun 313 üncü maddesinin birinci fıkrasında; “İşletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunan gayrimenkullerle 269 uncu madde gereğince gayrimenkul gibi değerlenen iktisadi kıymetlerin, alet, edavat, mefruşat, demirbaş ve sinema filmlerinin birinci kısımdaki esaslara göre tespit edilen değerinin bu Kanun hükümlerine göre yok edilmesi amortisman mevzuunu teşkil eder.” hükmü yer almaktadır.

    Bu hükme göre, bir iktisadi kıymetin amortismana tabi tutulabilmesi için, işletmenin envanterinde kayıtlı olması, kullanıma hazır halde bulunması, işletmede bir yıldan fazla kullanılması, yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunması gerekmektedir.

    Öte yandan, aynı Kanunun 269 uncu maddesinde gayrimenkul ve gayrimenkuller gibi değerlenecek kıymetlere yer verilmiş, 270 inci maddesinde gayrimenkullerde maliyet bedeline giren giderler sayılmış, 320 nci maddesinde ise binek otomobillerinde amortisman uygulamasının nasıl yapılacağı hükme bağlanmıştır.

    Buna göre, envantere kayıtlı olmayan binek otomobili için amortisman ayrılması mümkün bulunmamaktadır.

    C- KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN:

    3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;

    1/1 inci maddesinde, ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye’de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu,

    29/1-a maddesinde, mükelleflerin, yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden, bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça, faaliyetlerine ilişkin olarak kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisini indirebilecekleri,

    30/b maddesinde, faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere işletmelere ait binek otomobillerinin alış vesikalarında gösterilen katma değer vergisinin, mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirilemeyeceği,

    hükme bağlanmıştır.

    Buna göre, engelli çocuğunuz adına kayıtlı otomobilin alımında ödenen KDV nin, bu otomobilin işletmenizin faaliyetleriyle ilgili olmaması, işletmeniz faaliyetleri ile ilgili olsa bile Kanunun 30/b maddesine göre binek otomobillerinin alımında ödenen KDV nin indiriminin mümkün olmaması nedenleriyle vergiye tabi işlemleriniz üzerinden hesaplanan KDV den indirimi mümkün değildir.

     


    Kaynak: GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikMevduat Faizi ve Katılma Hesabı Kar Payı Gelirleri Üzerinden Yapılan Tevkifat Oranları İndirimlerinin Süresi Uzatıldı
    Sonraki İçerikHafta içi raporlu olan bir kişi hafta sonu tatiline hak kazanır mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz