Ana Sayfa Vergi Serbest bölgedeki firmalar KDV’den muaf mıdır?

    Serbest bölgedeki firmalar KDV’den muaf mıdır?

    Serbest Bölgede KDV Uygulaması ve İstisnası

    520
    0

    Avrupa Serbest Bölgedeki mükellefimin KDV ‘den istinasına rağmen nakliye firması tevkifatlı fatura kesti. Şimdi bu doğru ise KDV mükellefiyeti açtırmam gerekecek. O zaman KDV istisnası sona mı erecektir? 

    KDV Genel Uygulama Tebliğinin 11 Seri No.lu KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile değişik “II/F-4.9. Serbest Bölgelerde Verilen Hizmetler ile Bu Bölgelere İlişkin Yük Taşıma İşleri” başlıklı bölümünde; “3065 sayılı Kanunun (17/4-ı) maddesine göre, serbest bölgelerde verilen hizmetler ile serbest bölgelere veya bu bölgelerden yapılan ihraç amaçlı yük taşıma işleri KDV’den müstesnadır. Söz konusu istisnanın kapsamına, yalnızca serbest bölgede ifa edilen hizmetler ile serbest bölgelere veya bu bölgelerden yapılan ihraç amaçlı yük taşıma işleri girmektedir. 

    İhraç amaçlı yük taşıma işleri dışında, yurt içinden serbest bölgeye verilen hizmetler ile serbest bölgeden yurt içine yönelik olarak verilen hizmetler KDV’ye tabidir. 

    Buna göre, serbest bölgeden bir limana veya bir gümrük çıkış kapısına ihraç malının taşınması işi KDV’den istisnadır. 

    Serbest bölgede üretilecek mamulün üretiminde kullanılacak malların yurt içinden serbest bölgeye, serbest bölgeden bir başka serbest bölgeye taşınması da istisna kapsamında değerlendirilecektir. Diğer taraftan serbest bölgeden yurt içine yapılacak taşıma işleri ihraç amaçlı yük taşıma işi kapsamında değerlendirilmeyeceğin den KDV’ye tabi olacaktır. 

    KDV’li düzenlenen fatura iptal edilip KDV hesaplamadan yeni fatura düzenlenecektir.

    Serbest bölgedeki firmanın konfeksiyon ürünü haline getirilerek serbest bölgede diğer bir şirkete yaptığı teslim…

    Serbest Bölgede faaliyet gösteren firmanın kurumlar vergisi istisnası

    Serbest bölgede faaliyet gösteren ve yabancı para cinsinden defter tutan şirketin dönem sonu değerleme…

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikHafta tatilinde personel çalıştırmanın bir cezası var mıdır?
    Sonraki İçerikİşveren farklı ilçelerdeki işleri için ayrı SGK dosyası mı açmalıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz