Ana Sayfa Vergi Şahıs bilançosu işletmelerde %5’lik vergi indiriminin muhasebe kaydı nasıl olmalıdır?

    Şahıs bilançosu işletmelerde %5’lik vergi indiriminin muhasebe kaydı nasıl olmalıdır?

    Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 121 inci maddesinde düzenlenen vergi indiriminden yararlanmak için, öncelikle indirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yıla ait vergi beyannamelerinin kanuni süresinde verilmiş ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin de kanuni süresinde ödenmiş olması gerekmekte olup bu şartların herhangi bir şekilde sağlanamaması halinde ise söz konusu indirimden yararlanılamayacağı tabiidir.

    498
    0

    Yıllık vergide uygulanan %5 vergi indirimi uygulamasında muhasebe kaydı şirketler için 136 hesap borçlu 570 hesap alacaklı olacak şekilde yapılmaktadır. Şahıs bilançolar için muhasebe kaydı nasıl olmalıdır? Adi ortaklıktaki şahıs olan ortaklarda bu uygulamadan faydalanabilir mi?

    Şahıs işletmelerinde (adi ortaklık dahil) muhasebe kaydı olmaz. 

    Kişiler ödeyecekleri şahsi gelir vergisini daha eksik ödemiş olmaktadır. 

    Gelir vergisi mükellefleri elde ettikleri karı firmadan çekerler şahsi vergi olarak öderler.

    %5’lik vergi indiriminin muhasebe kaydı nasıl yapılır?

    Vergiye Uyumlu Mükelleflere Vergi İndirimi


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik7326 sayılı kanun kapsamındaki kanunen kabul edilmeyen giderler geçici vergi beyannamesinin hangi satırında beyan edilmelidir?
    Sonraki İçerikCirosu 5 Milyonu geçen şirketler ne zaman e-defter uygulamasına dahil olmalıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz