Ana Sayfa Vergi Özel villa inşaatında çalışan işçilerin diğer ücretli olarak vergilendirilmesi

    Özel villa inşaatında çalışan işçilerin diğer ücretli olarak vergilendirilmesi

    Yapışan villa (mesken) inşaatının şahsi ihtiyaç kapsam ve sınırlarını aşmaması ve kazanç sağlama amacı güdülmemesi şartıyla söz konusu villa inşaatının özel inşaat olarak değerlendirilmesi ve inşaatta çalıştırılan işçilerin "Diğer Ücretli" olarak vergilendirilmesi gerekmekte olup, bu kapsamda ödeme yapılan işçilerin vergi karnesiyle bağlı bulundukları vergi dairesine başvurarak vergilerini tarh ettirip ödemeleri gerekmektedir.

    513
    0

    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    KAYSERİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
    (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

    Sayı

    :

    B.07.1.GİB.4.38.15.01-GV-20-474-2

    19/03/2010

    Konu

    :

    Mükellef Talebi-Ücretlerin vergilendirilmesi hk.

    İlgide kayıtlı özelge talep formunda, mimarlık ve inşaat tasarım faaliyetiniz dolayısıyla … Vergi Dairesinin mükellefi olarak 1/3 hisse ile sahip olduğunuz arsanız üzerinde 2006-2008 yılları arasında özel villa inşaatı yaptığınız belirtilerek, söz konusu inşaat işinde geçici ve sigortalı olarak çalıştırılan işçilere ödenen ücretlerin vergilendirilip vergilendirilmeyeceği hususunda görüş talep edilmektedir.

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 inci maddesinin birinci fıkrasında; her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu hükmüne yer verilmiş olup, aynı maddenin ikinci fıkrasının (4) numaralı bendinde de gayrimenkullerin alım, satım ve inşa işleriyle devamlı olarak uğraşanların bu işlerinden elde ettikleri kazancın ticari kazanç olduğu hükme bağlanmıştır.

    Söz konusu hükümlerden de anlaşılacağı üzere, ticari faaliyet bir tür emek – sermaye organizasyonuna dayanmakta olup, kazanç sağlama niyet ve kastının bulunup bulunmaması böyle bir organizasyon tarafından icra edilen faaliyetin “ticari faaliyet” olma niteliğine etki etmemektedir. Ancak, bir faaliyetin ticari faaliyet sayılabilmesi için kazanç sağlama niyet ve kastı gerekmekle birlikte, faaliyeti icra eden organizasyonun bütün unsurlarıyla birlikte değerlendirildiğinde kazanç sağlama potansiyeline sahip olması gerektiği ortaya çıkmaktadır.

    Özel inşaat olarak adlandırılan organizasyonlarda, organizasyonu üstlenen kişinin bu kapsamındaki faaliyetleri, inşaatın yapımına ve organizasyonuna ilişkin her türlü işlerden (işçi ve usta temini, malzeme alımı, her türlü ödeme ve tahsilat vb.) meydana gelmektedir.

    Bu durumda, özel inşaat yapımında gayrimenkullerin şahsi ihtiyaç kapsam ve sınırlarını aşması ve açıkça ticari organizasyonun şekli ve maddi unsurlarının bulunması, yapılan faaliyetin ticari sayılması için yeterli olmaktadır. Dolayısıyla şahsi ihtiyaca yönelik mesken inşaatının özel inşaat, şahsi ihtiyaç kapsam ve sınırlarını aşan konut inşaatının ise ticari faaliyet olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

    Diğer taraftan, aynı Kanunun  64 üncü maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendi uyarınca, özel inşaat sahiplerinin ücretle çalıştırdığı hizmet erbabının ücretleri “diğer ücretler” kapsamında bulunmakta olup, bunların safi ücretleri, takvim yılı başında geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgari ücretin yıllık brüt tutarının %25’i olduğu, 106 ncı maddesinde, diğer ücretlerin, ücret sahiplerinin ikametgahının bulunduğu yerin vergi dairesince tarh edilmemişse faaliyetlerini icra ettikleri yerin vergi dairesince tarh olunacağı, 109 uncu maddesinde, diğer ücretlerde gelir vergisinin hizmetin ifa olunduğu takvim yılının ikinci ayında, takvim yılı içinde işe başlanması halinde, işe başlama tarihinden itibaren bir ay içinde vergi karnelerini bağlı oldukları vergi dairesine ibraz ederek vergilerini tarh ettirmeye mecbur oldukları, 118 inci maddesinde de diğer ücretlerin vergisinin ödeme zamanları belirtilmiştir.

    Öte yandan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 247 nci maddesinde, diğer ücret kapsamında vergilendirilenlerin vergi karnesi almak zorunda oldukları, 248 inci maddesinde ise karne alınması ile ilgili usul ve esaslar açıklanmıştır.

    Buna göre, yapmış olduğunuz villa (mesken) inşaatının şahsi ihtiyaç kapsam ve sınırlarını aşmaması ve kazanç sağlama amacı güdülmemesi şartıyla söz konusu   villa inşaatının özel inşaat olarak değerlendirilmesi ve inşaatta çalıştırdığınız işçilerin “Diğer Ücretli” olarak vergilendirilmesi gerekmekte olup, bu kapsamda ödeme yapılan işçilerin vergi karnesiyle bağlı bulundukları vergi dairesine başvurarak vergilerini tarh ettirip ödemeleri gerekmektedir.

    Bilgi edinilmesini rica ederim.


    Kaynak: GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikNakit sermaye artışı faiz indiriminden hangi dönemlerde faydalanabiliriz?
    Sonraki İçerikİkinci el peçete üretimi yapacak makinenin KDV oranı nedir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz