Ana Sayfa Vergi Ortakların nakit olarak şirkete vermiş olduğu borçlar sermaye artırımında kullanabilir mi?

Ortakların nakit olarak şirkete vermiş olduğu borçlar sermaye artırımında kullanabilir mi?

Ortakların nakit olarak şirkete vermiş olduğu borçlar sermaye artırımında kullanabilir mi?

1253
0

Şirketin özvarlığı negatiftir. Sermaye artırımı yapmak istiyoruz. Sermaye artırımını nakit değil de, ortaklara borçlar hesabının bakiyesinden (nakdi alınan borçlar) yapabilir miyiz?

Sermayelerini kaybeden veya TTK’nin amir hükmüne göre yarıdan azını koruyan şirketlerde sermayenin yarısının korunması esası dikkate alınarak sermaye artışı yapılmalı, tescil edilecek sermayenin yarısının ödenmiş olması gerekecektir. Bu konuda hesaplama örneklerine İTO web sayfasında sermaye şirketleri başlıkları altında yer verilmiştir.

İki Limited Şirketi kolaylaştırmış birleşme ile birleştiriyoruz. Devrolunan şirket borca batık durumda 265.000 TL kadar özvarlığı ekside. Devir alan Şirket özvarlığı 6.522.000 TL. Yani borca batık durumu karşılayacak serbest özvarlığı sahip. Sermaye artışı yapmak zorunda mıyız?

TTK 155-1-b ye göre yapılacak birleşmede, devir alan şirkette sermaye artışı yapılmayabilir.

Artış yapılması halinde devir olan şirketin tescilli sermayesi kadar artışın yapılması gerekir.

Devir olan şirketin özvarlığı eksi olmasından ziyade, birleşme sonrasında devir alan şirketin özvarlıkları içinde sermayesi en az yüzde elli oranında korunması halinde birleşmeye engel bir durum olmayacaktır.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Bağlı ortaklıklara, iştiraklere verilen borçlar örtülü sermaye kapsamında girer mi?

Şirket ortaklarının şirketten aldığı borçlar hangi hesapta takip edilmelidir?

SGK borcu olan firmaların şirket ortakları ve yönetim kurulu üyelerinin emekli maaşlarından kesinti yapabilir…

 

 

Önceki İçerikGayrimenkulde rant vergisi
Sonraki İçerikArsa ve taksi plakası satışlarında değer artışı kazancı hesaplanır mı?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz