Ana Sayfa İstatistik Nisan ayında bir önceki yıla göre %14,6 daralan otomotiv pazarı Mayıs ayında...

Nisan ayında bir önceki yıla göre %14,6 daralan otomotiv pazarı Mayıs ayında da %2,4 oranında daraldı

Ekonomide bu hafta ne oldu? Tüketici Fiyat Endeksinde rakamları açıklandı mı? Yurtdışındaki ekonomi gelişmeleri neler? Otomotiv pazarı Mayıs verileri açıklandı mı?

445
0

Ekonomide bu hafta ne oldu?

TOBB Haftalık Ekonomi Bülteni

Yurtiçinde tüketici fiyatlarında yaşanan artış konuşulurken, yurtdışında ise ABD’nin tarım dışı istihdamındaki artış ön plana çıktı.

Yurt İçi Gelişmeler

• Mayıs ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), bir önceki aya göre %1,36, bir önceki yılın aynı ayına göre %11,39 artış gösterdi. Yıllık en yüksek artış %21,41 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti.
• Mayıs ayında İmalat Müdürleri Satın Alma Endeksi (PMI), bir önceki aya göre artarak 40,9 seviyesinde gerçekleşmesine karşın 50 eşik seviyesinde altında kaldı.
• Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), koronavirüs salgınının etkisiyle Nisan ayında bir önceki yıla göre %14,6 daralan otomotiv pazarının Mayıs ayında da %2,4 oranında daraldığını açıkladı.

Yurt Dışı Gelişmeler

• ABD’de Mayıs ayında tarım dışı istihdam düşüş beklentilerine karşın 2 milyon 509 bin arttı.
• ABD’de son haftada işsizlik maaşına başvuranların sayısı beklentilerin biraz üzerinde gerçekleşerek 1 milyon 877 bine geriledi.
• ABD’de Nisan ayında 41,5 olan ISM İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI), Mayıs ayında toparlanarak 43,1 seviyesinde gerçekleşti.
• ABD’de Mayıs ayında ISM İmalat Dışı Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) ise 45,4 ile beklentilerin üzerinde açıklandı.
• Avrupa Merkez Bankası (ECB), piyasa beklentilerine paralel olarak politika faizini %0 ve mevduat faizini -%0,5 seviyesinde sabit bıraktı. Ayrıca ECB, Pandemi Acil Varlık Alım Programını (PEPP) 600 milyar € artırarak 1 trilyon 350 milyar € seviyesine çıkardığını açıkladı.
• Euro Alanı’nda Mayıs ayında Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) 30,5 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti.
• Euro Alanı’nda Mayıs ayında %8,2 olması beklenen işsizlik oranı %7,3 seviyesinde gerçekleşti.
• Çin’de Nisan ayında 44,4 seviyesinde olan Caixin Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) Mayıs ayında 55 seviyesine yükselerek 50 eşik değerinin üzerinde değer aldı.
• Almanya’da Mayıs ayında işsizlik oranı bir önceki aya göre artışla beklentilerin biraz üzerinde kalarak %6,3 seviyesinde gerçekleşti.
• İngiltere’de Mayıs ayında hizmet ve imalat sektörlerinin birlikte değerlendirildiği bileşik PMI endeksi 30 değerini alarak toparlanma sinyalleri verdi. Nisan ayında endeks 13,8 seviyesinde idi.


Kaynak: TOBB Ekonomi Bülteni Sayı 2020-23
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikEmekli olan bir kişinin işe girişi yanlışlıkla tüm sigorta kolları zorunlu olacak şekilde bildirilirse düzeltimi nasıl yapılır?
Sonraki İçerikPazara Girişte Dijital Faaliyetlerin Desteklenmesi Hakkında Karar yürürlüğe girdi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz