Ana Sayfa Muhasebe Mesken satışlarında KDV oranı nedir?

Mesken satışlarında KDV oranı nedir?

Mesken satışlarında KDV oranı

1563
0

06.12.2018 tarihinde 390.000 TL bedelle satın alınan tek katlı betonarme mesken 30.06.2020 tarihinde 1.000.000 Tl bedele satılmıştır. Burada KDV oranı ne olmalıdır? KDV’den ya da kurumlar vergisinden muafiyet var mıdır? Firmamızın faaliyet konusunda, inşaat emlak otomotiv ve tarım hayvancılık bulunmaktadır. Mesken ticari mükellef olmayan şahıstan faturasız alınmıştır.

Bahsettiğiniz binalar ayrı ayrı ise Konutlar için 150 metre karenin altında ise %1 KDV hesaplanır. Diğerleri için %18 KDV oranı hesaplanır.

KV için KVK 5.maddesindeki koşullar varsa Elde edilen karın %50 si KV den istisna olur ve KDV istisnası içinde KDVK 17/ç maddesindeki koşullar varsa KDV hesaplanmaz. Gayrimenkulün nasıl ve kimden alındığının önemi yoktur.

Toptan kumaş ticareti ile iştigal eden şahıs bilanço firmamız ayrıca arsa, konut ve işyeri gibi gayrimenkullerin ticaretini de yapmakta olup firma sahibinin henüz taşınmaz ticareti yetki belgesi bulunmamaktadır. Firmamızca satılmak üzere alınan arsa, ticari mallarda takip edilmekte iken müteahhitte kat karşılığı olarak verilecektir. Müteahhitte yapılacak olan arsa tesliminde KDV Matrahı nasıl tespit edilmelidir ve özel matrah uygulamasından faydalanabilir miyiz?

Özel matrah uygulaması vergi mükellefi olmayanlardan alınan gayrimenkuller içindir.

KDV matrahı defter değerinden düşük olmamak üzere emsal bedelden KDV hesaplanır.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Tapu satışı için gereken belgeler

Arsa üzerine yaptırmış olduğum mesken ve dükkanları kiralamam durumunda kira geliri beyannamesi verecek miyim?

Şirketin aktifine 2 yıldan az süreli kayıtlı gayrimenkulün satışında KDV oranı ne olacaktır?

Önceki İçerikİMMİB Dış Ticarette Ödeme ve Teslim Şekilleri ile ilgili Ücretsiz Online Eğitim – 2 Temmuz 2020
Sonraki İçerik1924 Tarih ve 491 Sayılı Teşkilâtı Esasiye Kanununun Bazı Hükümlerinin Kaldırılması ve Değiştirilmesi Hakkında Kanun Yayınlandı 01.07.2020

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz