Ana Sayfa Vergi Mart ayında 1 yıllık peşin olarak ödenen kiranın stopaj bildirimi nasıl yapılmalıdır?

    Mart ayında 1 yıllık peşin olarak ödenen kiranın stopaj bildirimi nasıl yapılmalıdır?

    Kira ödemelerindeki Stopaj indirimi 2021-Mayıs sonrasındaki dönemler için geçerli olur mu?

    735
    0

    3319 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile bazı kira ödemelerinde uygulanan %10 stopaj oranına ilişkin indirim süresi 31.05.2021 tarihine kadar uzatılmıştır. Buna göre 2021 Mart ayında yeni sözleşmesi imzalanan 1 yıllık kira bedeli peşin ödendi ise kira stopajını ödeme yaptığımız aydaki geçerli duruma göre yani %10 a göre mi stopaj beyan etmeliyiz? 

     

    23 Aralık 2020 tarihli ve 31343 sayılı Resmî Gazete ’de mal ve hakların kiralanması karşılığı yapılan ödemelerdeki stopaj oranlarına ilişkin 3319 Sayılı Karar yayımlandı. 

    Kararın 2’nci maddesi ile aynı Karara aşağıdaki geçici madde eklenerek %10’luk stopaj oranlarının 31.05.2021 tarihine kadar devam ettirilmesi sağlanmıştır.

    Eklenen madde: 

    “GEÇİCİ MADDE 2- 1/1/2021 tarihinden 31/5/2021 tarihine kadar (bu tarih dâhil) yapılan ödemelerde, bu Kararın 1 inci maddesinin birinci fıkrasının (5) numaralı bendinin (a), (b) ve (c) alt bentlerinde yer alan oranlar %10 olarak uygulanır.” 

    Buna göre, kira ödemelerinde geçerli olan %20’lik genel stopaj oranı da dahil olmak üzere, aşağıdaki ödemeler üzerinden %10 oranında stopaj uygulamasına 31.05.2021 tarihine kadar devam edilecektir. Diğer taraftan kararın 5 inci maddesinde bu stopaj indiriminin, 01.01.2021-31.05.2021 dönemine ilişkin olup yine bu tarih aralığında yapılan ödemeler için geçerli olacağı belirtilmiştir. 

    Bu hükümden, 2021-Ocak-Mayıs dönemine ilişkin olsa bile Haziran ve devamında ödenecek kiralar ile Ocak-Mayıs döneminde peşinen ödenmesine karşın haziran ve devamı aylara ait kiraların bu stopaj indiriminden yararlandırılmayacağı anlaşılmaktadır.


    Kaynak: İsmmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir.Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBerat Dosyalarının İkincil Kopyalarının GİB’in Bilgi İşlem Sistemlerine Aktarım Zamanı
    Sonraki İçerikTürkiye genelinde konut satışları Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %2,4 arttı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz