Ana Sayfa Vergi Mali müşavirler envanterlerine kayıtlı demirbaşların satışında nasıl bir belge düzenlenmelidir?

    Mali müşavirler envanterlerine kayıtlı demirbaşların satışında nasıl bir belge düzenlenmelidir?

    Serbest meslek faaliyetinde demiraş satışı ve belge düzeni

    405
    0

    30 Mart 2016 tarihinden beri İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’na kayıtlı mali müşavirim. Faaliyeti durdurma kararını takiben envantere kayıtlı itfa olmamış araç ve sabit kıymetlerin hukuki durumu, belge düzeni, Katma Değer Vergisi ve Gelir Vergisi uygulaması açısından durumları ile ilgili bilgi alabilir miyim?

    Envanterinize kayıtlı atiklerin satışını kendiniz veya 3. şahıslara yapmanız gerekir. 

    Bu satış için e-smm düzenlenir. Düzenlenecek makbuzda % 18 KDV hesaplanır. (Taşıt için% 1) GV stopajı hesaplanmaz.

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü 

    Sayı : B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-1949 21/06/2012
    Konu : Serbest meslek faaliyetinde envantere kayıtlı demirbaşların devri ile kapanış işlemlerinin serbest meslek makbuzu ile yapılıp yapılmayacağı.  

             İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ile diş hekimliği faaliyeti ile ilgili olarak düzenlenen serbest meslek makbuzunun bu faaliyetin sona erdirilmesi halinde mevcut demirbaşların devrinde kullanılıp kullanılamayacağı ve kapanış işlemlerinde belge düzeni hususlarında Başkanlığımız görüşünü talep etmektesiniz.

             213 sayılı Vergi Usul Kanununun 161 inci maddesine göre vergiye tabi olmayı gerektiren muamelelerin tamamen durdurulması ve sona ermesi işi bırakmayı ifade etmektedir. İşlerin herhangi bir sebep yüzünden geçici bir süre için durdurulması ise işi bırakma sayılmamaktadır.

             Aynı Kanunun 210 uncu maddesinde, serbest meslek erbabının serbest meslek kazanç defteri tutacağı, ‘‘Makbuz Mecburiyeti” başlıklı 236 ncı maddesinde ise serbest meslek erbabının, mesleki faaliyetlerine ilişkin her türlü tahsilatı için iki nüsha serbest meslek makbuzu tanzim etmek ve bir nüshasını müşteriye vermek, müşterinin de bu makbuzu istemek ve almak mecburiyetinde olduğu hüküm altına alınmıştır.

             Bu itibarla, envanterinize kayıtlı demirbaşların devri ve kapanış işlemlerinin serbest meslek makbuzu ile yapılması mümkün bulunmaktadır.


    Kaynak: ismmmo,gib
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİş yerimize düzenlenen sigorta poliçesini B formunda beyan ederken sigorta acentesinin mi bilgileri beyan edilmelidir?
    Sonraki İçerikYardımlaşma derneğinden kiralanan işyeri için stopaj bildirimi yapılmalı mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz