Ana Sayfa Çalışma Hayatı Kısa çalışma ödeneği çıkmayan ve izine gönderilen personellere yapılan 7 günlük yarım...

Kısa çalışma ödeneği çıkmayan ve izine gönderilen personellere yapılan 7 günlük yarım ücret hesaplaması düzeltilmeli midir?

506
0

23/03- 22/06 dönemi için KÇÖ başvurusunda bulunduğumuz firma personelinin bir kısmına KÇÖ çıkmamıştır. KÇÖ çıkmayan personelin Mart bordrosunda ödenen 7 günlük 1/2 ücret ödemesi için bir düzeltme yapmaya gerek var mı?

Aynı dönemde KÇÖ başvurusunda bulunmayıp Ücretsiz izne çıkan personellerimiz vardı. Bunlar için ücretsiz izne ayrılma sebeplerine bağlı olarak 7 gün 1/2 ücret ödeme zorunluluğumuz var mıdır?

Ayrıca 17/04’ten sonra Ücretsiz izin desteğinden yararlanmaları için daha önce 23/03- 22/06 arası verdikleri ücretsiz izin yazılarını değiştirmeye gerek var mıdır?

Hayır 7 günlük zorlayıcı nedenlerle yapılan ödeme aynen kalmalıdır.

4447 Sayılı işsizlik Kanunu Ek 2. maddesi uyarınca “Zorlayıcı sebeplerle kısa çalışma yapılması halinde, kısa çalışma ödeneği ödemeleri 4857 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinin (III) numaralı bendinde ve aynı Kanunun 40 ıncı maddesinde öngörülen bir haftalık süreden sonra başlar.” ile 4857 Sayılı İş Kanunu 40. maddesinde “24 ve 25 inci maddelerin (III) numaralı bentlerinde gösterilen zorlayıcı sebepler dolayısıyla çalışamayan veya çalıştırılmayan işçiye bu bekleme süresi içinde bir haftaya kadar her gün için yarım ücret ödenir” hükümleri yer almaktadır. Buna göre işçiye ilk 7 gün için yarım ücret ödenecek olup, yarım ücret alınan sürelerin tamamının (7 gün) prim ödeme gün sayısı olarak APHB’de bildirilmesi gerekmektedir. Nitelik olarak her ikisi de ücretsiz izin ancak işçiye adına başvuru yapıldığına dair tebliğ yapılması gerekir.


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikUluslararası taşımacılıkta doğrudan yüklenim ve genel giderler nasıl kayda alınacaktır?
Sonraki İçerikTuristik Mağazalara Verilen Müşteri Bulma/Götürme Hizmetlerinde KDV Tevkifatı Uygulaması

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz