Ana Sayfa Vergi Kıdem tazminatı ödemesinde asgari ücrete kadar ödenen tutar vergiden muaf mıdır?

    Kıdem tazminatı ödemesinde asgari ücrete kadar ödenen tutar vergiden muaf mıdır?

    Asgari geçim indirimi kaldırıldı. 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren artık uygulanmayacak

    637
    0

    Bu yıl uygulanacak olan asgari ücret istisnası uygulamasında kıdem tazminatı hesaplanırken olan damga vergisi de vergiden muaf mıdır?

    Kıdem tazminatı tavanın üzerinde ödeme yapılması halinde ve ihbar tazminatında asgari ücret tutarı kadarlık kısmı için gelir vergisi ve damga vergisi istisnası uygulanır.

    2022 itibariyle asgari geçim indirimi uygulaması tamamen kalktı mı? 

    Asgari geçim indirimini düzenleyen GVK 32. maddesi yürürlükten kaldırıldı.

    01/01/2022’den itibaren ücretin asgari ücret veya çok ücret ayrımı olmaksızın agi uygulanmayacaktır.

    Asgari geçim indiriminin kaldırılıp kaldırılmadığı konusunda belirsizlikler mevcut. Asgari ücretin üstünde çalışan bir kişiye asgari geçim indirimi uygulanacak mı? 

    Belirsizlik yoktur.

    01/01/2022’den itibaren asgari ücrette AGİ kaldırıldı. 

    https://www.ismmmo.org.tr/dosya/3001/Mevzuat-Dosya/7349-Sayili-Kanun-aciklamasi.pdf

    319 SERİ NO’LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

    Ücret İstisnasına İlişkin Düzenleme

    Yasal düzenleme

    MADDE 2 – (1) 7349 sayılı Kanunun 2 nci maddesi ile 193 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

    “18. Hizmet erbabının, ödemenin yapıldığı ayda geçerli olan asgari ücretin aylık brüt tutarından işçi sosyal güvenlik kurumu primi ve işsizlik sigorta primi düşüldükten sonra kalan tutarına isabet eden ücretleri (Şu kadar ki, istisnayı aşan ücret gelirinin vergilendirilmesinde verginin hesaplanacağı gelir dilim tutarları ve oranları, istisna kapsamındaki tutarlar da dikkate alınarak belirlenir. Ödenecek vergi tutarı, bu suretle bulunan vergi tutarının içinde istisna tutara isabet eden kısım düşülmek suretiyle hesaplanır. İstisna nedeniyle alınmayacak olan vergi ilgili ayda aylık asgari ücret üzerinden hesaplanması gereken vergiyi aşamaz. Birden fazla işverenden ücret alanlarda bu istisna sadece en yüksek olan ücrete uygulanır.).”

    (2) 7349 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi ile 193 sayılı Kanunun;

    a) 106 ncı maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde yer alan “Diğer ücret- lerde, gezici olarak çalışanların” ibaresi “Gezici olarak çalışanların” şeklinde değiştirilmiş, bentte yer alan “ücret ve” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.

    b) 32 nci maddesi, 64 üncü maddesi, 108 inci maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendi, 109 uncu maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendi ile ikinci ve üçüncü fıkraları, 110 uncu maddesi, 118 inci maddesi ve 122 nci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

    (3) 7349 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi ile 1/7/1964 tarihli ve 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı tablonun “IV- Ticari ve medeni işlerle ilgili kâğıtlar” başlıklı bölü- münün (34) numaralı fıkrasında yer alan “ücretlere ilişkin kağıtlar” ibaresinden sonra gelmek üzere (Bu maddenin birinci fıkrasının (18) numaralı bendinde düzenlenen ücretlerde istisna, aylık brüt asgari ücrete isabet eden kısım için uygulanır.) şeklinde parantez içi hüküm eklen miştir.

    … Tebliğin Devamı için tıklayın…

     


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİhraç kayıtlı satışlar KDV beyannamesinde gösterilmeli midir?
    Sonraki İçerikSıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) teslimlerinin taşıt tanıma sistemi kapsamında yapılıp yapılmayacağı hk.

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz