Ana Sayfa Vergi Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) teslimlerinin taşıt tanıma sistemi kapsamında yapılıp yapılmayacağı hk.

    Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) teslimlerinin taşıt tanıma sistemi kapsamında yapılıp yapılmayacağı hk.

    355
    0
    Sayı:64597866-195[2]-316
    Tarih: 05/01/2018

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

     BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

    Sayı

    :

    64597866-195[2]-316

    05.01.2018

    Konu

    :

    Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) teslimlerinin taşıt tanıma sistemi kapsamında yapılıp yapılmayacağı.

    İlgide kayıtlı dilekçenizde, Şirketinizin sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ürününün, taşıt tanıma sistemi kapsamında tesliminin ve ödeme kaydedici cihaz fişleri üzerinde ürün birim miktarının “standart metreküp” (Sm3) olarak gösterilmesinin vergisel açıdan uygunluğu konusunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

    Bilindiği üzere, 3100 sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanma Mecburiyeti Hakkında Kanunun 58 Seri No.lu Genel Tebliğ ile taşıtlara perakende olarak (LPG, doğalgaz ve benzerleri de dahil) akaryakıt satışı yapan (akaryakıt istasyonu işletmeciliği faaliyetinde bulunan) birinci ve ikinci sınıf tacirlere, işletmelerindeki akaryakıt pompalarını bu Genel Tebliğde yapılan açıklamalar çerçevesinde ödeme kaydedici cihazlara bağlatma mecburiyeti getirilmiştir.

    Aynı Genel Tebliğin l. bölümünde de;

    a) Taşıtlara akaryakıt satışının yapıldığı pompalar, özellikleri 3100 sayılı Kanun ve Tebliğlerle belirlenen ve Bakanlığımızca onaylanan bir veya daha fazla ödeme kaydedici cihaza bağlanmış olacaktır. Pompalar, kasiyer veya pompacı olmaksızın bilfiil müşteri tarafından da (kredi kartlı vb.) kullanılabilen ödeme kaydedici cihazlara da bağlanabilecektir. Pompaların bağlı olduğu ödeme kaydedici cihazlar, pompanın içerisine, hemen yanına veya yakınındaki bir büroya yerleştirilebilecektir.

    b) Pompalar akaryakıt verilen taşıtın plaka numarası girildikten sonra çalışacak şekilde düzenlenmiş olacaktır. Diğer bir ifade ile taşıtın plaka numarası girilmediği takdirde pompadan akaryakıt akmayacaktır. Şu kadar ki, taşıtlara yapılmayan (bidonla, varille vb.) her türlü akaryakıt satışında pompalara plaka numarası yerine müşterinin adı soyadı veya ünvanı bilgileri girilecektir.

    c) Yapılan akaryakıt satışlarıyla ilgili bilgiler ödeme kaydedici cihaz hafızasına otomatik olarak kaydedilecektir. Hafızaya kaydedilen bilgiler, akaryakıt verme işleminin sonunda ödeme kaydedici cihazdan yine otomatik olarak çıkacak fişler ile belgelendirilecektir. Bu fişler 3100 sayılı Kanunla ilgili 7 Seri Nolu Genel Tebliğin “B” bölümünde sayılan bilgilere (akaryakıtın cinsi, miktarı, tutarı vb.) ilaveten, akaryakıt verilen taşıtın plaka numarasını da ihtiva edecektir. Plaka numarası, fiş üzerinde “tarih, fiş no ve saat” ibarelerinin altında, tek satır halinde, büyük harflerle (kalın yazılımlı) veya değişik renklerde gösterilecek, plaka numarasının unsurları olan il trafik kod numarası, harf grubu ve numara grubu birbirinden ayırdedilmiş bir şekilde yazılacaktır. (Örneğin: 06 LCV 01 gibi).”

    denilmektedir.

    Diğer taraftan; 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanununun 11 inci maddesi hükmünce, (I)  sayılı listedeki mallar için belirlenen maktu vergi tutarları kilogram, litre, metreküp, standart metreküp, kilokalori veya bunların alt ve üst birimleri ile gerektiğinde büyüklükleri de dikkate alınarak kap, ambalaj veya adet olarak uygulanabilmektedir. Bakanlar Kurulu bu maddede yer alan vergileme ölçülerini değiştirmeye yetkilidir.

    ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listenin (A) cetvelinde 2711.11.00.00.00 G.T.İ.P numarası ile yer alan “Sıvılaştırılmış Doğalgaz” isimli malın ölçü birimi, söz konusu Kanun eki listede “Metreküp” olarak belirlenmiş olmasına karşın, adı geçen Kanunun 11 inci maddesindeki yetkiye istinaden çıkarılan Bakanlar Kurulu Kararları ile bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren “Standart metreküp” olarak uygulanmıştır ve uygulanmaya devam edilmektedir.

    Buna göre; Şirketinizce Doğal Gaz Piyasası Lisans Yönetmeliğine göre alınacak lisanslara istinaden gerçekleştirilecek (LNG) satış işlemlerinin yapıldığı akaryakıt pompalarını ödeme kaydedici cihazlara bağlatma mecburiyetiniz bulunmakla birlikte, bahse konu ödeme kaydedici cihazlar kullanılmak suretiyle yapılacak (LNG) satışlarının taşıt tanıma sistemi ile gerçekleştirilmesi mümkün olup, teslim edilecek ürün miktarına ilişkin ölçü biriminin, ödeme kaydedici cihaz fişleri üzerinde “Standart metreküp” (Sm3) olarak gösterilmesi gerekmektedir.

    Bilgi edinilmesini rica ederim.

     


    Kaynak: GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKıdem tazminatı ödemesinde asgari ücrete kadar ödenen tutar vergiden muaf mıdır?
    Sonraki İçerikBinek otomobiller için ödenen MTV gider olarak kullanır mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz