Ana Sayfa Muhasebe İthalat yapan firmalar ne zaman gekap beyannamesi bildiriminde bulunmalıdır?

İthalat yapan firmalar ne zaman gekap beyannamesi bildiriminde bulunmalıdır?

596
0

Müşterimiz bayiden meşrubat alıyor, perakende olarak müşterilerine satıyor.

Çay ve kahveyi çay bardağı ve kahve fincanı ile sunuyor. Pandemi nedeniyle tek kullanımlık karton bardak kullanılacak diye bir zorunluluk çıktı. Bu bardaklar bulaşık makinesinde yıkanıyor, devamlı müşterilerimizde karton bardak istemiyor diye tek kullanımlık bardak kullanmıyor. Bu durumda yine de gekap beyan yükümlülüğü var mıdır?

Lokanta, pastane kafe gibi yerlerde kullanılan tek kullanımlık kâğıt bardaklar gekap’a tabidir.

Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesini vermekle yükümlü olanlar, beyan dönemi içerisinde 2872 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı listede yer alan ürünlerden plastik poşetlerin satışını diğer ürünlerin ise piyasa arzını/ithalini yapmamış olsalar dahi Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesini vermekle yükümlüdürler. Başka bir ifade ile; GEKAP kapsamında olan işlem için beyanname verilesi halinde Vergi Dairesi tarafından otomatik olarak mükellefiyet açılmaktadır. Sonraki ay veya aylarda beyana tabi işlem yoksa beyannamenin; “Beyan edilecek geri kazanım katılım payı bulunmamaktadır” seçeneği işaretlenerek BOŞ gönderilmesi gerekmektedir. GEKAP kapsamında işlemi olmayan mükellefler boş da olsa beyanname vermezler. Böyle bir zorunluluk yoktur.

 

Gekap Mükellefiyet başlangıcı tarihi ile ilgili bir sorum olacaktı; Hizmet sektöründe faaliyet gösteren bir firma 01.01.2020-30.06.2020 döneminde gekap kapsamın da bir işlemi olmamıştır. Ancak önümüzdeki aylarda kendi işimizde kullanılmak üzere ithalat işlemimiz olacak ve bunların ambalajlarından dolayı gekap kapsamında beyanname vermemiz gerekecek.

 Mükellefiyet başlangıcını 01.01.2020 den başlatıp 01.01.2020-30.06.2020 dönemi için boş beyannamemi vermek daha doğru yoksa ithalatın gerçekleştiği ay itibari ile mi beyanname vermek daha doğru olur?

İthalatın gerçekleştiği ay itibari ile beyanname vererek mükellefiyet otomatik olarak başlar.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikÜreticiden toptan ambalaj malzemesi alıp bu ürünleri perakende satan bir kişi gekap beyannamesi vermeli midir?
Sonraki İçerikHizmet sektöründe faaliyet gösteren firmalar gekap beyannamesi vermeli midir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz