Ana Sayfa Muhasebe Üreticiden toptan ambalaj malzemesi alıp bu ürünleri perakende satan bir kişi gekap...

Üreticiden toptan ambalaj malzemesi alıp bu ürünleri perakende satan bir kişi gekap beyannamesi vermeli midir?

678
0

Firmamız oyuncak ve masa örtüsü ile ilgili ürünleri ithalatçılardan veya yurt içi üreticilerden satın alıp perakende olarak satışını yapmaktadır. Aldığı ambalaj ile satıyor. Bu durumda gekap beyan yükümlülüğü var mıdır?

Satışta ayrıca koli ve kutu kullanılmıyorsa beyanname verilmez.

Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesini vermekle yükümlü olanlar, beyan dönemi içerisinde 2872 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı listede yer alan ürünlerden plastik poşetlerin satışını diğer ürünlerin ise piyasa arzını/ithalini yapmamış olsalar dahi Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesini vermekle yükümlüdürler.

Başka bir ifade ile; GEKAP kapsamında olan işlem için beyanname verilesi halinde Vergi Dairesi tarafından otomatik olarak mükellefiyet açılmaktadır. Sonraki ay veya aylarda beyana tabi işlem yoksa beyannamenin; “Beyan edilecek geri kazanım katılım payı bulunmamaktadır” seçeneği işaretlenerek BOŞ gönderilmesi gerekmektedir.

GEKAP kapsamında işlemi olmayan mükellefler boş da olsa beyanname vermezler. Böyle bir zorunluluk yoktur.

Üreticiden toptan ambalaj karton bardak vs. alıp yine toptandan bu ürünleri satan mükellefler için gekap vermemiz gerekiyor mu?

Ambalaj karton bardak vs. kullananlar gekap beyannamesi verecek. (Lokanta kafe pastane gibi) İmalatçı ve toptancı gekap vermez.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerik7143 Sayılı Yapılandırma Kanunu 12. Taksit Ödemesi İçin Son Gün 4 Ağustos 2020
Sonraki İçerikİthalat yapan firmalar ne zaman gekap beyannamesi bildiriminde bulunmalıdır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz