Ana Sayfa Vergi İthalat esnasında ödenecek KDV yerine devreden KDV kullanır mı?

    İthalat esnasında ödenecek KDV yerine devreden KDV kullanır mı?

    545
    0
    Firmamız ithalat yapacaktır.  İthalat esnasında ödemek zorunda olduğu KDV yerine aktifinde olan indirilecek KDV’si ile tevsik edebilir mi?

    Hayır böyle bir işlem olmaz. İthalatta hesaplanan KDV Gümrük hattında ödenir.


    İthalatı ba beyannamesinde beyan ederken örnek; bir ithalat beyannamesinin içeriği 2 adet faturayı kapsıyor ise biz ba formunda beyan ederken belge sayısına ne yazmamız gerekir?

    Fatura nakli yekûn ile sonraki faturaya yansıyor ise Tek (1) fatura olarak bildirilir.


    Yurtiçi Teslimleri KDV’den İstisna Olan Mal ve Hizmetler

    3065 sayılı Kanunun (16/1-a) maddesi ile bu Kanuna göre teslimleri vergiden istisna edilen mal ve hizmetlerin ithalinin, ithalat istisnasından yararlanacağı hükmü getirilmiş ve aynı mahiyetteki işlemlerin yurt içinde yapılması veya yurtdışından ithal edilmesi hallerinde farklı vergi uygulamalarının önüne geçilmiştir. Konuyla ilgili örneklere aşağıda yer verilmiştir.

    Örnek 1: Külçe altın, döviz, para, damga pulu ithal edilmesi halinde, bunların yurtiçi teslimleri Kanunun (17/4-g) maddesine göre vergiden istisna olduğu için, ithalatı da KDV’den istisnadır.

    Örnek 2: Kanunun (17/4-s) maddesine göre, engellilerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programlarının teslimi KDV’den istisna olduğundan, bunların ithali de KDV’den istisnadır.

    Örnek 3: Kanunun (17/1)inci maddesinde sayılan kurum ve kuruluşlara bedelsiz olarak yapılacak her türlü mal teslimi ve hizmet ifaları, Kanunun (17/2-b) maddesi kapsamında KDV’den istisna olduğundan, söz konusu teslim veya hizmetlerin yurt dışından temin edilmesi durumunda da bu teslim ve hizmetler Kanunun (16/1-a) maddesi kapsamında KDV’den istisna tutulacaktır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikSGK Prim Borcu başvuru ve ilk taksit ödeme süresinin uzatılması
    Sonraki İçerikİTO: Türk iş dünyası Kovid-19’a rağmen imalat yatırımına yöneldi

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz