Ana Sayfa Vergi İrsaliyeli faturayı sadece irsaliye olarak kullanabilir miyiz?

    İrsaliyeli faturayı sadece irsaliye olarak kullanabilir miyiz?

    Mal hareketlerinin elektronik ortamda düzenli bir şekilde izlenebilmesi amacıyla; 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 230 uncu maddesinin birinci fıkrasının beşinci bendine göre hali hazırda kağıt ortamda düzenlenmekte olan “sevk irsaliyesi”nin, elektronik belge olarak elektronik ortamda düzenlenmesi, alıcısına elektronik ortamda iletilmesi ve elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesine olanak sağlayan uygulamadır. e-İrsaliye belgesi, yeni bir belge türü olmayıp, kağıt ortamdaki “sevk irsaliyesi” belgesi ile aynı hukuki niteliklere sahiptir.

    1021
    0

    İrsaliyeli fatura sadece irsaliye yerine kullanılır mı?

    İrsaliye fatura sadece irsaliye amacıyla kullanılamaz.

    VUK genel tebliğ (sına no:509)’ nde değişiklik yapılmasına dair tebliğ (sıra no:526) göre 1 Temmuz 2021 itibariyle e-fatura uygulamasına geçmek zorunda olan SGK ile anlaşması mükellefler için, aynı zamanda e-irsaliye’ ye geçiş zorunluluğu var mıdır? 

    e-fatura ve e-irsaliye uygulaması farklı süreçlerdir. 

    Mükellefiniz e-irsaliye uygulamasına geçiş şartlarını taşıyorsa veya ihtiyari olarak e-irsaliye uygulamasına geçiş yapacaksa; mevzuattan kaynaklanan yasal yükümlülük kapsamında e-fatura ve e-arşiv faturaa uygulamasına da geçecektir. 

    Öncelikle e-irsaliyesine geçiş şartlarını taşıyıp taşımadığına bakmak gereklidir.

    VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (Sıra No:509) (515 ve 526 Sıra No.lu VUK Tebliğleri ile Değişen Güncel Hali)

    IV.3.5. e-İrsaliye Uygulamasına Geçiş Zorunluluğu 

    Aşağıda belirtilen mükelleflerin e-İrsaliye uygulamasına dâhil olmaları ve düzenleyecekleri sevk irsaliyelerini bu Tebliğin “V.7.” ve “VIII.” numaralı bölümlerinde belirtilen istisnai durumlar haricinde “e-İrsaliye” olarak düzenlemeleri ve uygulama kapsamındaki mükelleflerden alacakları sevk irsaliyelerini de “e-İrsaliye” olarak almaları zorunludur.

    1- Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı listedeki malların imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle EPDK’dan lisans (bayilik lisansı dahil) alan mükellefler.

    2- Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malların imal, inşa, ithalini ve ana bayi/distribütör şeklinde pazarlamasını gerçekleştiren mükellefler. 

    3- 4/6/1985 tarihli ve 3213 sayılı Maden Kanunu kapsamında düzenlenen işletme ruhsatı/sertifikası sahipleri ve işletme ruhsatı/sertifikası sahipleri ile yaptıkları sözleşmeye istinaden maden üretim faaliyetinde bulunan gerçek ve tüzel kişi mükellefler. 

    4- 4/4/2001 tarihli ve 4634 sayılı Şeker Kanununun 2 nci maddesinin (e) bendinde tanımına yer verilen şekerin (Beyaz şeker (standart, rafine küp ve kristal şeker), yarı beyaz şeker, rafine şeker, ham şeker ve kahverengi şeker olarak sınıflandırılan, pancar veya kamıştan üretilen kristallendirilmiş sakaroz ile nişasta kökenli izoglukoz, likid ya da kurutulmuş halde glukoz şurubu, sakaroz veya invert şeker veya her ikisinin karışımının suda çözünmesinden meydana gelen şeker çözeltisi ve invert şeker şurubu ile inülin şurubu) imalini gerçekleştiren mükellefler. 

    5- e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerden demir ve çelik (GTİP 72) ile demir veya çelikten eşyaların (GTİP 73) imali, ithali veya ihracı faaliyetinde bulunan mükellefler. 

    6- Tarım ve Orman Bakanlığınca gübre üretim ve tüketiminin kayıt altına alınmasına yönelik oluşturulan Gübre Takip Sistemi’ne kayıtlı kullanıcılar. 

    7- e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan ve 2018 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 25 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler. 23

    8- 11/3/2010 tarihli ve 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle iştigal eden mükellefler. 

    9- Başkanlık, yapılan analiz veya inceleme çalışmaları neticesinde riskli ya da vergiye uyum düzeyi düşük olduğu tespit edilen mükellefleri veya mükellef gruplarını, faaliyet, sektör ve ciro tutarına bağlı olmaksızın, yazılı bildirim yapmak ve geçiş hazırlıkları için en az 3 ay süre vermek suretiyle e-İrsaliye uygulamasına geçme zorunluluğu getirmeye yetkilidir. Kendisine yazılı bildirim yapılan mükelleflerin, yazılı bildirimde belirtilen süreler içinde e-İrsaliye uygulamasına dâhil olması gerekmektedir. Yazılı bildirim yapılan mükelleflerin, yazıda belirtilen süreler içinde e-İrsaliye uygulamasına dahil olması ve tüm müşterilerine e-İrsaliye düzenlemeleri gerekmektedir. Bu zorunluluğa uymayan mükellefler hakkında Kanunda öngörülen hükümler uygulanır. 

    Satışını yaptığımız bazı ürünlerin birleştirilerek tek bir ürün olarak satılması durumunda düzenleyeceğimiz e-irsaliyelerde nihai ürünü yazarak, bu ürünü oluşturan alt ürünleri de e-irsaliyede belirtebilir miyiz?

    E-irsaliye uygulamasında her ürün ayrı ayrı adetleriyle yazılmalıdır.

    E-İrsaliye Uygulaması ile ilgili diğer benzer içerikler

    e-İrsaliye Uygulama Kılavuzu Güncellendi

    E-İrsaliye Uygulama Kılavuzu

    E-Fatura Özel Entegrasyon Kılavuzu Güncellendi

    İhracat İşlemlerinde e-İrsaliye Uygulaması

    Tamir amaçlı gönderdiğimiz yedek parçalar için düzenleyeceğimiz e-irsaliyede açıklama olarak ne yazmalıyız?

    Mal ve sevkiyat bilgilerinin bilinemediği durumlarda düzenlenecek e-irsaliyelerde teslimat bilgisi kısmına hangi bilgileri yazmalıyız?

    E-İrsaliyenin kâğıt çıktısının saklanması ve muhafaza edilmesi zorunlu mudur?

    İhracat işlemlerinde e-İrsaliye düzenlenir mi?

    Mal teslimden önce fatura düzenlenirse e-İrsaliyede nelere dikkat etmeliyiz?


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik2021 yılında 5 Milyon cirosu olan bir işletme ne zaman e-fatura ve e-defter uygulamalarına zorunlu olarak dahil olur?
    Sonraki İçerikAvukatların müvekkillerinden almış olduğu yol, konaklama vb. masrafların vergisel durumu

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz