Ana Sayfa Vergi İhracatı gerçekleştirilen ürünlerin B formu bildiriminde fatura tarihi mi yoksa ihraç tarihimi...

    İhracatı gerçekleştirilen ürünlerin B formu bildiriminde fatura tarihi mi yoksa ihraç tarihimi dikkate alınmalıdır?

    379
    0

    E-arşiv portaldan daha önce kesilen ihracat faturalar usd rakam olarak kesilirken artık usd ve tl karşılığı var. Fatura intaç tarihi olarak işleme alındığı için tl rakamı fatura ile farklı olarak kayıtlara alınıyor bu durumda bs bildirimi ve nace toplam fatura tl toplamları ile farklı oluyor ? Gçb çıkış tarihi ile kayıtlara alınması dışında başka işlem gerekiyormu?

    396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin Bs ile bildirilmesinde fiili ihracatın gerçekleştiği tarihin dikkate alınacağı belirtilmiştir.

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    (Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

    Sayı : B.07.1.GİB.4.06.18.02-32Mük.257-7930-712 11/11/2010
    Konu : İthalat işlemlerinin form Ba ile bildirilmesinde uyulacak usul ve esaslar hk.

     İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; … Vergi Dairesi Müdürlüğünün … vergi numaralı mükellefi olduğunuz, şirketinizce Türkiye’de alüminyum doğrama imalatı yapıp, yurtdışına inşaat ve montaj işi yaptığınız, bazı projelerinizde alüminyum profilleri ve aksesuarlarını serbest bölgeden ithal edip bu malzemelerin imalatını gerçekleştirerek yurtdışına ihraç kayıtlı olarak fatura ettiğiniz, 2010 Ocak dönemi içerisinde serbest bölgeden ithalatınız olduğu, gümrük teslim şeklinin exworks şeklinde yapıldığı ve malzeme bedeline navlun, sigorta ve gümrük masrafları dahil edilerek KDV matrahının bulunduğu belirtilerek, yeni düzenlemeye göre Ba Bildirim formlarında serbest bölgeden çekilen malzemelerin faturada yer alan malzeme bedelinin mi yoksa gümrük beyannamesinde yer alan KDV matrahının mı bildirilmesi gerektiği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmiştir.

    Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 148, 149 ve Mükerrer 257’nci maddelerinin Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye dayanılarak, 350 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğiyle, bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin belirli bir haddi aşan mal ve hizmet alımlarını “Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)” ile; mal ve hizmet satışlarını ise “Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)” ile bildirmeleri yükümlülüğü getirilmiş, 362 ve 381 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleriyle bu yükümlülüğe ilişkin açıklamalar yapılmış, 396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile de söz konusu yükümlülüğün 2010 yılı ve müteakip yılların aylık dönemlerinde yerine getirilmesinde uygulanacak usul ve esaslar ile bildirim hadleri yeniden belirlenmiştir.

    Bahse konu 396 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin “1.2. Bildirime Konu Alış/Satışlar Ve Hadler” başlıklı bölümünde “1.2.1. Bildirim mecburiyeti bulunan mükelleflerce, belirlenen hadler çerçevesinde yapılan her türlü malve/veya hizmet alış ve satışları, bunlara ilişkin belgenin türüne (Fatura, irsaliyeli fatura, serbest meslek makbuzu, müstahsil makbuzu, gider pusulası, akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihaz fişi, sigorta komisyon gider belgesi ve yolcu bileti gibi) bakılmaksızın Ba-Bs bildirim formlarına dahil edilecektir.

    1.2.2. Mükelleflerin 2010 yılı ve müteakip yılların aylık dönemlerine ilişkin mal ve/veya hizmet alışları ile mal ve/veya hizmet satışlarına uygulanacak had 5.000 TL olarak yeniden belirlenmiştir. Buna göre, bir kişi veya kurumdan katma değer vergisi hariç 5.000 TL ve üzerindeki mal ve/veya hizmet alışları, “Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)” ile; bir kişi veya kuruma katma değer vergisi hariç 5.000 TL ve üzerindeki mal ve/veya hizmet satışları ise “Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)” nun Tablo II alanında bildirilecektir.” denilmektedir.

    Yine bahse konu Tebliğin “Bildirimlerin Doldurulmasında Uyulacak Esaslar” başlıklı 3.2’nci bölümün (3.2.2) bendinde; “İthalat işlemlerinin form Ba ile bildirilmesinde Gümrük Beyannamesi giriş tarihi, ihracat işlemlerinin form Bs ile bildirilmesinde ise, fiili ihracatın gerçekleştiği tarih dikkate alınacaktır.

    Ayrıca serbest bölgelerde faaliyette bulunan mükelleflerin yurt içine yaptıkları satış işlemlerinin form Bs ile bildirilmesinde serbest bölge işlem formu tarihi ve tutarı dikkate alınacaktır.

    Bildirim formlarında alıcı veya satıcının vergi kimlik numarası, ithalat işlemlerinde “1111111111”, ihracat işlemlerinde ise “2222222222” olarak kodlanacaktır.” açıklamasına yer verilmiştir.

    Öte yandan, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun;

    1/2’nci maddesinde, her türlü mal ve hizmet ithalinin katma değer vergisine tabi olduğu,

    10/ı maddesinde, ithalatta vergiyi doğuran olayın, Gümrük Kanununa göre gümrük vergisi ödeme mükellefiyetinin başlaması, gümrük vergisine tabi olmayan işlemlerde ise gümrük beyannamesinin tescili aşamasında meydana geldiği,

    20/1’inci maddesinde, teslim ve hizmet işlemlerinde matrahın bu işlemlerin karşılığını teşkil eden bedel olduğu,

    hüküm altına alınmıştır.

    Aynı Kanunun “İthalatta Matrah” başlıklı 21’inci maddesinde ise; “İthalatta verginin matrahı aşağıda gösterilen unsurların toplamıdır:

    a)İthal edilen malın gümrük beyannamesi vergisi tarhına esas olan kıymeti, gümrük vergisinin kıymet esasına göre alınmaması veya malın gümrük vergisinden muaf olması halinde sigorta ve navlun bedelleri dahil (CIF) değeri, bunun belli olmadığı hallerde malın gümrükçe tespit edilecek değeri,

    b)İthalat sırasında ödenen her türlü vergi, resim, harç ve paylar,

    c)Gümrük Beyannamesinin tescil tarihine kadar yapılan diğer giderler ve ödemelerden vergilendirilmeyenler ile mal bedeli üzerinden hesaplanan fiyat farkı kur farkı gibi ödemeler” hükmüne yer verilmiştir.

    Yasal düzenlemeler çerçevesinde; ithalatta vergiyi doğuran olay, Gümrük Kanununa göre gümrük vergisi ödeme mükellefiyetinin başlaması, gümrük vergisine tabi olmayan işlemlerde ise gümrük beyannamesinin tescili aşamasında meydana gelmekte olup, ithalatta KDV matrahı, gümrük beyannamesinin açılışına kadar oluşan mal maliyeti, masraflar (nakliye, sigorta vs maliyet unsurları) ve ithalde alınan gümrük vergisi ile diğer vergi, resim, fon ve harçları da içeren toplam ithal maliyetinden oluşmaktadır.

    Buna göre, ithalatta verginin matrahını oluşturan tutar 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 21’inci maddesi gereğince gümrük beyannamesinin açılışına kadar oluşan mal maliyeti, masraflar (nakliye, sigorta vs maliyet unsurları) ve ithalde alınan gümrük vergisi ile diğer vergi, resim, fon ve harçları da içeren toplam ithal maliyetinden oluştuğundan, Form Ba Bildirim formunun da buna paralel olarak, katma değer vergisi matrahını oluşturan katma değer vergisi hariç bedel dikkate alınarak düzenlenmesi gerekmektedir.


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi Broşürü Yayınlandı
    Sonraki İçerikİşe alınan her bir işçi için, işverenlere bir ayda 1.500 liradan fazla destek sağlandı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz