Ana Sayfa Vergi Gerçek kişiler satın aldıkları gayrimenkulleri 5 yıl sonra satarsa değer artışı kazancı...

    Gerçek kişiler satın aldıkları gayrimenkulleri 5 yıl sonra satarsa değer artışı kazancı beyanında bulunmalı mıdır?

    Değer Artış Kazancı

    592
    0

    Gerçek kişi gayrimenkulünü (ev) edindiği yıldan itibaren beş yıl içerisinde satarsa ve aynı yıl içerisinde yenisini alsa dahi Değer Artış kazancı Bey. Verip Değer Artış Kazanç Vergisi ödeyecek midir?

    5 yıldan önce satar ise Değer artış kazancı hesaplanır. Yıllık Beyanname ile beyan edilir. Yeni konut almasının önemi yok.

    Değer Artış Kazancı Hesaplama Programı için tıklayın…>>>

    Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı

    (G.V.K. Mükerrer 80)

    Yılı Uygulanan Tutar Yasal Dayanağı
    2021 19.000 TL 313 Seri No.lu Genel Tebliği
    2020 18.000 TL 310 Seri No.lu Genel Tebliği
    2019 14.800 TL 305 Seri No.lu Genel Tebliği
    2018 12.000 TL 302 Seri No.lu Genel Tebliği
    2017 11.000 TL 296 Seri No.lu Genel Tebliği
    2016 11.000 TL 290 Seri No.lu Genel Tebliği
    2015 10.600 TL 287 Seri No.lu Genel Tebliği
    2014 9.700 TL 285 Seri No.lu Genel Tebliği
    2013 9.400 TL 284 Seri No.lu Genel Tebliği
    2012 8.800 TL 280 Seri No.lu Genel Tebliği

    Özelge: Değer artış kazancına konu olan gayrimenkulün alımı için satış tarihine kadar bankaya ödenilen kredi faizlerinin, konutun maliyet bedeline ilave edilip edilmeyeceği hk.

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    MERSİN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

       
    Sayı : 18008620-2010-720-31-43 30/03/2012
    Konu : Değer artışı kazancı  

     

             İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, 2007 yılında banka kredisi kullanarak 158.000,00 TL.’ye satın aldığınız konutu 2010/Aralık ayında 300.000,00 TL.’ye sattığınız belirtilerek,  bahse konu satışınıza ait safi değer artış kazancının hesaplanmasına esas olan maliyet bedelinin tespiti aşamasında, konutun alımı için satış tarihine kadar bankaya ödediğiniz kredi faizlerinin, konutun satın alma bedeline ilave edilip edilmeyeceği konusunda bilgi verilmesi istenilmektedir.

             193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun “Değer Artışı Kazançları” başlıklı Mükerrer 80 inci maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinde; iktisap şekli ne olursa olsun (ivazsız olarak iktisap edilenler hariç) 70 inci maddenin birinci fıkrasının (1), (2), (4) ve (7) numaralı bentlerinde yazılı mal (gerçek usulde vergiye tabi çiftçilerin zirai istihsalde kullandıkları gayrimenkuller dahil) ve hakların, iktisap tarihinden başlayarak (5615 sayılı Kanunun 5 inci maddesiyle değişin ibare; 01.01.2007 tarihinden geçerli olmak üzere) beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançların değer artış kazancı sayılacağı,           

             Aynı maddenin üçüncü fıkrasında ise, bir takvim yılında elde edilen değer artışı kazancının, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılmasından sağlananlar hariç, (01.01.2010 tarihinden geçerli olmak üzere) 7.700.- TL.’sinin gelir vergisinden müstesna olduğu hüküm altına alınmıştır.

             Diğer taraftan, aynı Kanunun “Safi Değer Artışı başlıklı Mükerrer 81 inci maddesinde;

             “Değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından, elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedelleri ile elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderlerin ve ödenen vergi ve harçların indirilmesi suretiyle bulunur. Hasılatın ayın ve menfaat olarak sağlanan kısmının tutarı Vergi Usul Kanununun değerleme ile ilgili hükümlerine göre tayin ve tespit olunur.

             Maliyet bedelinin mükelleflerce tespit edilememesi halinde maliyet bedeli yerine; Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre, takdir komisyonlarınca tespit edilecek bedel, kazancı işletme hesabı esasına göre tespit edilen işletmelerde ise son bilançoda veya envanter kayıtlarında gösterilen değer esas alınır.

             …….

             Mal ve hakların elden çıkarılmasında iktisap bedeli, elden çıkarılan mal ve hakların, elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere Devlet İstatistik Enstitüsünce belirlenen toptan eşya fiyat endeksindeki artış oranında artırılarak tespit edilir. Şu kadar ki, bu endekslemenin yapılabilmesi için artış oranının % 10 veya üzerinde olması şarttır.”

             hükümlerine yer verilmiştir.

             Diğer taraftan, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 262 nci maddesinde; “Maliyet bedeli, iktisadi bir kıymetin iktisap edilmesi veyahut değerinin artırılması münasebetiyle yapılan ödemelerle bunlara müteferri bilimum giderlerin toplamını ifade eder.” şeklinde tanımlanmıştır.

             Buna göre; 2007 yılında iktisap ettiğiniz ve beş yıldan daha kısa süre içinde 2010/Aralık ayında sattığınız söz konusu konut dolayısıyla elde edilen hasılattan, elden çıkarılan konutun maliyet bedeli ile elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve uhdenizde kalan giderlerle, ödenen vergi ve harçların indirilmesi sonucu kalan tutarın satışın yapıldığı yıl için belirlenen istisna miktarını aşması halinde, aşan kısmın değer artış kazancı olarak beyan edilmesi gerekmektedir.

             Safi değer artışı kazancının hesaplanmasına esas olmak üzere söz konusu konutun iktisap bedelinin belirlenmesinde, konutun elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere Devlet İstatistik Enstitüsünce belirlenen toptan eşya fiyat endeksindeki artış oranında artırılmak suretiyle tespit edilen iktisap bedelinin dikkate alınması gerekmektedir. Ayrıca, bu şekilde artırılmak suretiyle dikkate alınan iktisap bedeline, ödenen banka kredi faizlerinin herhangi bir endeksleme yapılmaksızın ilave edilmesi suretiyle  konutun maliyet bedelinin bulunması mümkündür.


    Kaynak: ismmmo,GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikAvukatların ve stajyer avukatların baro kesenekleri ile staj kredisi borçları 7326 sayılı kanun kapsamında yapılandırılabilecek
    Sonraki İçerikVarlık barışından yararlanılarak kayıtlara alınan tutarlar özel fonlarda ne kadar süre kalabilir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz