Ana Sayfa Vergi Gelir vergisi oranı hangi durumlarda sabit oranlı seçilir?

Gelir vergisi oranı hangi durumlarda sabit oranlı seçilir?

2040
0

SGK girişinde, hangi durumlarda gelir vergisi yöntemi “sabit oranlı” seçilir?

Sabit oranlı tarife, vergi matrahı ne olursa olsun, tek bir vergi oranının tüm matraha bir defaya mahsus uygulanmasını içeren vergidir. Gelir unsurlarını ele aldığımızda oranda bir değişiklik söz konusu değildir. Bu sistemde gelir türleri ücret ve teşebbüs gelirleri olarak ikiye ayrılmıştır Kurum kazançları, faiz gelirleri, gerçek kişilerin elde ettiği karlar teşebbüs gelirleri iken, gelirin elde edilmesi kişinin çalışmasına bağlı gelirler ise ücret gelirleridir. Ücret gelirleri ve teşebbüs gelirleri aynı oranda vergilendirilirken ücret gelirlerinin en az geçim indirimi dikkate alınıp vergisi hesaplanırken gizli artan oranlılığa rastlanmaktadır.

Ücret, işverene tabi belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir. Sporculara gerek bağlı oldukları kulüpten ayrılarak başka bir kulübe geçmesi gerekse kendi kulübü ile olan sözleşmesini uzatması karşılığında transfer ücreti veya sair adlarla yapılan ödemeler ile sağlanan menfaatler (adına ev alınması veya kiralanması, çocuklarının eğitim masraflarının ödenmesi, araba verilmesi veya seyahat biletlerinin karşılanması gibi) ücret olarak değerlendirilmektedir.

Geçici bir uygulama olup belli bir dönem için geçerli olsa da sporcuların elde ettiği gelirlerin mevcut duruma göre vergilendirilmesi, ücretlerin vergilendirilmesine ilişkin genel esaslardan farklılık arz etmektedir. Genel olarak ücretler artan oranlı vergi tarifesine göre stopaj usulü ile vergilendirilirken, sporculara yapılan ödemeler ise sabit oranlar üzerinden stopaj usulü ile vergilendirilmektedir. Örn : gemi adamları ve sporcular da uygulanmaktadır.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikDanıştay’ın görevleri nelerdir?
Sonraki İçerikÖdenmemiş geçici vergi beyannameleri gelir vergisi beyannamesinden düşülebilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz