Ana Sayfa Çalışma Hayatı Firmalar Türk işçi çalıştırmadan yabancı personel istihdam edebilir mi?

Firmalar Türk işçi çalıştırmadan yabancı personel istihdam edebilir mi?

Türk işçi çalıştırmadan yabancı çalışan istihdam edilebilir mi?

938
0

Limited Şirket işveren sigorta dosyasını Mayıs 2020 de açtık bir işçi girdi ve çıktı. Suriyeli geçici koruma kapsamında işçi çalıştırmak istiyoruz. Şu anda hiç Türk işçi çalıştırmadan sekiz tane Suriyeli geçici koruma kapsamında işçi çalıştırabilir miyiz?

İstanbul ikamet izni olmayanları çalıştıramazsınız İPC’ye tabidir. Çalışacak Suriyeli sayısı toplam personelin %10 undan fazla olamaz.

Tekstil işi yapan bilanço usulüne tabi 3 çalışanı olan bir firma geçici koruma kapsamında Suriyeli bir işçi çalıştırabilir mi?

Zorunlu göç kapsamında ülkemizde bulunan kişilerin çalışma izni almaları halinde işe girişleri yapılıp fiili çalışmaya başlamaları sağlanmalıdır.

İşyerinde geçici koruma kapsamında çalışan sayısının, Türk vatandaşı sayısının %10’unu geçmemesi esastır. Ancak, hiç Türk vatandaşı çalışanı bulunmayan veya toplam çalışan sayısı 10’dan az olan işyerlerinde, geçici koruma sağlanan en fazla 1 yabancıya çalışma izni verilebilir.

İşveren tarafından; İş-kur İl Müdürlüğünden, çalışma izni başvurusu tarihinden önceki dört haftalık süre içerisinde yabancının çalıştırılacağı işi yapacak aynı nitelikte Türk vatandaşı bulunamadığının belgelendirildiği başvurularda istihdam kotası uygulanmayabilir.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Yabancı personeller ücretsiz izin desteğinden faydalanabilir mi?

Yabancı işçi hastalanırsa veya iş kazası geçirirse yapılması gereken işlemler nelerdir?

Yabancı işçi çalıştıran şirketlerin 5 T.C. vatandaşı istihdam zorunluluğu izin süresinin sonuna kadar devam…

Önceki İçerikSigortalının Eksik Günü Olması Halinde Hangi SGK Kodları Kullanılmalıdır?
Sonraki İçerikTürkiye, tarım ve hayvancılık makinaları sektöründe Almanya, İtalya ve Fransa’nın ardından dördüncü sırada

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz