Ana Sayfa Güncel E–İhale Soru ve Cevaplar

E–İhale Soru ve Cevaplar

1779
0
E–İhale Soru ve Cevaplar

1-Elektronik ihalenin (e-ihale) amacı nedir?

4458 sayılı Gümrük Kanunu ve 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu uyarınca tasfiyelik hale gelen eşyanın satışlarının elektronik ortama taşınarak satışlara katılan kişi sayısı ile rekabetin daha da arttırılması ve bu suretle tasfiyelik eşyadan elde edilen gelirlerin artırılması amaçlanmaktadır.

2-Elektronik ihaleye nasıl erişebilirim?

Herhangi bir internet arama motorunda “e-ihale” kriteri ile arama yapmanız halinde karşılaşacağınız ilk sonuçlar e-ihale uygulamasına ait olacaktır. Diğer taraftan e-ihale sistemine www.eihale.gov.tr adresinden ve android ve ios işletim sistemi tabanlı tablet ve cep telefonlarından e-ihale uygulamasını cihazınıza kurarak ulaşabilirsiniz. E-devlet üzerinden e-ihale uygulamasına erişilmesi mümkündür.

3- Elektronik ihaleye girebilmek için ne yapmam gerekiyor?

3.1. Gerçek Kişi Üyelik İşlemleri

Elektronik ihaleye girebilmek için ana sayfadaki “Üye ol” bölümünden kayıt olunması ve ihalesine katılmak istediğiniz araçlar için gerekli teminat bedelinin e-ihale uygulaması için döner sermaye adına açılmış banka hesabına yatırılması gerekmektedir. Üyelik işlemleri e-devlet uygulaması aracılığı ile de gerçekleştirilebilmektedir.

3.2. Tüzel Kişi Üyelik İşlemleri

Tüzel Kişilerin üye olma aşamasında Tüzel Kişi Bilgilerinin doldurulmasının ardından Tüzel kişiyi temsile yetkili kişi tarafından “Üyelik Başvuru Formunun” imzalanarak imza Sirküleri (Aslı ya da Noter Onaylı Örneği), Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi (Noter Onaylı Örneği) ve E-ihale Üyelik Sözleşmesi (Her Sayfası İmzalı) ile beraber iadeli taahhütlü olarak Merkez Tasfiye İşletme Müdürlüğüne gönderilmesi gerekmektedir. (Belgelere ulaşmak için adresini ziyaret ediniz.) Söz konusu İşletme Müdürlüğü tarafından “Üyelik Başvuru Formu”ndaki bilgilerin kontrol edilmesinin ardından tüzel kişi üyelik bilgileri aktive edilecektir. Tüzel kişi üyelikleri aktive edilene kadar üyelik askıda olacak, askıda bulunan üyeliklerden ihaleler için teklif verilemeyecektir.

4- Sisteme üyelik için herhangi bir ücret ödenmesi gerekiyor mu?

Hayır. Sisteme üyelik ücretsizdir.

5- E-ihale sistemine eriştim ancak görüntüleme sorunları yaşıyorum ne yapmalıyım?

Siteye giriş ve görüntülenme sorunları kullandığınız internet tarayıcısından kaynaklanmaktadır. Mozilla Firefox yada Google Chrome tarayıcısını kullanarak sistemdeki görüntülenme sorunlarını aşabilirsiniz.

Diğer taraftan mobil uygulama üzerinde görüntüleme sorunları yaşıyorsanız cihazınızın android veya ios işletim sistemini güncelleyerek sorunu giderebilirsiniz.

6- Üye olmadan ihalelere katılabilir miyim?

Hayır. İhalelere katılabilmek için e-ihale sistemine kayıt olmak zorunludur.

7- Sisteme üye olmadan da ihalesi yapılacak araçların bilgilerini görebilir miyim?

Evet, e-ihale ana sayfasından “Güncel İhaleler” bölümünü tıkladığınızda üye olmadan da ihalesi yapılacak araçları görebilirsiniz. Diğer taraftan açık teklif usulü ile ihalelere verilen teklifleri görüntüleyebilmek için üyelik hesabınızla giriş yapmanız gerekmektedir.

8- Elektronik ihaleye girebilmek için gereken teminat tutarı nedir?

İhale teminat tutarı satışa esas bedelin %10’udur. Azami teminat tutarı ise 100.000 TL’den fazla olamaz.

Örnek: 50.000 TL’den satışa çıkan bir araç için teminat tutarı 5.000 TL’dir. Kişi bu araç 1.000.000 TL ve üzeri satışa esas bedelli ihalelerde azami teminat tutarı 100.000 TL olacaktır.

9- Teminat bedelini nasıl ve nereye yatırmam gerekiyor?

Üyeler tarafından sistem üzerinde kullanılacak teminat ve satış bedellerinin e-ihale uygulaması için döner sermaye adına açılmış banka hesaplarına yatırılması gerekmektedir. Banka ve hesap bilgileri ile ilgili ayrıntılı bilgiye e-ihale ana sayfasında bulunan duyurular bölümünden ulaşılabilmektedir.

10- Kredi kartı ile teminat yatırma imkânım var mıdır?

Kredi kartı ile teminat yatırma imkânı bulunmamaktadır.

11- İhalelerde başlangıç bedeli var mıdır?

İhale başlangıç bedeli araçlar için satışa esas bedelin %75’i, eşyalar için satışa esas bedelin %50’sidir.

ÖRNEK: 100.000 TL’lik bir araç ihalesinde başlangıç bedeli 75.000 TL olarak belirlenir. Üyeler bu teklifin altında teklif veremezler. Bu ihaleye teklif verecek ilk üyenin teklifi 75.000 TL olarak kaydedilir.

100.000 TL’lik bir eşya ihalesinde başlangıç bedeli 50.000 TL olarak belirlenir. Üyeler bu teklifin altında teklif veremezler. Bu ihaleye teklif verecek ilk üyenin teklifi 50.000 TL olarak kaydedilir.

12- Elektronik ortamda satışa konu eşyaya ne zamana kadar teklif verebilirim?

Satışı yapılacak olan araç/eşyanın ihale bitiş saatine kadar yeter teminat bulunması halinde teklif verebilirsiniz. İhaleler yayın için onay verildikleri tarihten itibaren 3 gün boyunca ilan aşamasında bulunurlar. İlan süresi olan 3 günün ardından 3 iş günü boyunca ihaleler teklife açık durumda bulunur ve bu süre boyunca üyeler ihalelere teklif verebilirler.

13- Teklif vermede herhangi bir sınırlama var mı?

Teklif verme işlemi araç için satışa esas bedelin %75’inden, eşya için %50’sinden başlatılır. Üyeler ihale detayı sayfasında bulunan butonlar aracılığı ile teklif verebilirler. İhalelerde 50 TL’den başlayarak en fazla 2.000 TL artırım yapılabilir. En yüksek teklif sahibi olan kişi kendi teklifini artıramamaktadır.

14- Elektronik ortamda vermiş olduğum tekliften vazgeçebilir miyim?

Evet. Verdiğiniz teklif en yüksek ilk iki teklif arasında değilse ve satışa esas bedelin %75’inin altındaysa ihale detayı sayfasında bulunan “teminatımı serbest bırak” butonu ile ihaleden çekilebilirsiniz. Çekildiğiniz ihaleye yeniden teklif verebilirsiniz.

15- Teklifler nasıl değerlendiriliyor?

Satışlarda ihaleye verilen en yüksek teklifin işletme tarafından belirlenen satışa esas bedelin %75’i ve üzerinde olması halinde satış gerçekleşmekte, satışa esas bedelin %75’inin altındaki teklifler değerlendirilmektedir. Değerlendirme sonucunda teklifi uygun bulunan eşyanın satışı gerçekleştirilmekte, uygun bulunmayan eşya ise yeniden satışa sunulmakta ya da diğer tasfiye yollarından birine tabi tutulmaktadır.

16- İhaleyi kazandığımı nasıl öğrenebilirim?

“Sonuçlanan ihaleler” sayfasından ihale sonucunu takip edebilirsiniz. İhaleyi kazanmanız halinde tarafınıza ayrıca e-posta/SMS ile bilgilendirme yapılacaktır.

17- İhale sonucunda en yüksek ikinci teklif sahibiyim aracı/eşyayı alabilir miyim?

İhale sonucunda satışa esas bedelin %75’i ve üzerinde olan ikinci en yüksek teklifin teminatı serbest bırakılmaz. İlk teklif sahibinin ihale bedelini yatırmaması halinde ikinci en yüksek teklif sahibi (yedek kazanan) bedelini ödeyerek eşyayı/aracı alabilir. İkinci en yüksek teklif sahibinin de süresi içerisinde ihale bedelini yatırmaması halinde teminatı gelir olarak kaydedilir.

18- Teklif verdiğim ihaleyi kazanamazsam ne olacak?

İhaleyi kazanamadığınız durumlarda teklif verdiğiniz ihaleler e-ihale sistemi üzerinde bulunan “Kaybedilen İhaleler” bölümünde listelenir. Kaybedilen ihale için bloke edilen teminatlar sistem üzerinde serbest bırakılır. Sistem tarafından teminat serbest bırakılmadan önce üyeler ihale detayı sayfasından “teminatımı serbest bırak” butonu ile teminatlarını geri alabilirler.

19- İhaleyi kazandım bana maliyeti ne kadar olacak?

Satışa esas bedelin içinde eşyaya ait ÖTV, KDV vb gibi kalemler dahil bulunmaktadır. İhale sonrasında ise kabul edilen teklifin yanı sıra damga vergisi, bandrol ücreti ve varsa maktu vergi ve bunun ÖTV ve KDV’si tahsil edilmektedir. Ödeme süresi içerisinde üye ek süre talep ederse ayrıca ek süre bedeli de satış bedeline ilave edilmektedir.

20- İhaleyi kazanmam halinde ihale bedelini nasıl yatıracağım?

İhale bedelinin ihaleyi kazandığınız bilgisinin size iletilmesinin ardından döner sermaye adına açılan hesap numaralarına yatırılması gerekmektedir. Bedel yatırıldıktan sonra üyelerin e-ihale sisteminden ödemeyi onaylaması gerekmektedir.

21- Teminatımın satış bedeline mahsubu mümkün mü?

Kazandığınız ihale için sistemde bloke edilen teminatı ödeme aşamasında mahsup edebilirsiniz.

22- İhalesini kazandığım aracı nasıl teslim alabilirim?

İhalesini kazandığınız aracın bedelini bankaya yatırdıktan sonra sistem üzerinden ödeme onayı yapmanız gerekmektedir. Ödeme onayı aşamasında onayladığınız satış şartnamesinin ıslak imzalı bir örneği satışı yapan birime iadeli taahhütlü posta ya da elden ulaştırılmadan teslim işlemlerine başlanmaz. Satış şartnamesinin ihaleyi yapan birime ulaşmasını müteakip teslim evrakları hazırlanarak iadeli taahhütlü ya da talep etmeniz halinde elden teslim edilecektir. Teslim evrakları ile başvurmanız halinde aracı bulunduğu yerden teslim alabilirsiniz.

23- Ödeme için ek süre talep edebilir miyim?

7 günlük süreye ek olarak bir defaya mahsus olmak üzere 7 günlük ek süre talep edebilirsiniz. Ek süre 7. günün sonunda işlemeye başlar. Ek süre talepleri e-ihale sistemi üzerinden alınır ve 7 günlük gecikme zammı 6183 sayılı Kanuna göre hesaplanarak sistem üzerinden peşin olarak tahsil edilir. Bu sürede ihale bedeli yatırılmazsa güvence bedeli döner sermayeye gelir olarak kaydedilir. 7 günlük sürenin son günü tatil gününün son gününe rastlar ise süre takip eden ilk iş gününün sonuna kadar uzatılır.

24- İhaleler iptal edilebiliyor mu?

İhaleler idare tarafından her aşamada iptal edilebilir. İhaleyi kazananlar ise belirli şartların oluşması halinde idareye başvurarak ihalenin iptalini talep edebilir. İptal talepleri idare tarafından değerlendirilir ve sonuçlanır.

25- Teminatımın banka hesabıma iadesini nasıl yapabilirim?

Teminat iadeleri sistem üzerinden yapılmaktadır. “Profilim” bölümüne girip “Güncelle” butonu ile Hesap Numaranızı IBAN Numarasını yazarak kaydedilmelidir. Kaydedilen hesap mutlaka üyelik hesabı bulunan kişiye ait olmalıdır. Bu işlemden sonra “İade Talepleri” menüsünden miktar girerek iade talebinizi yapılabilmektedir. İade talebi ilgili sayfada gösterilen serbest tutar bölümündeki miktarı aşamaz.

26- Teminatım ne kadar sürede iade edilir?

25/04/2014 tarihli ve 28982 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Tasfiye Genel Tebliği (Elektronik İhale İşlemleri Seri No:1) 8 inci maddesi uyarınca iadeler, “iade talebinin” onaylandığı tarihi izleyen 7 (yedi) iş günü içerisinde yapılmaktadır.

27- Sistem üzerinden teminat iadesi talep etmiştim iptali mümkün mümkün mü?

Teminat iadelerinin sistem üzerinden talebi gerçekleştirildikten sonra iptali mümkün bulunmamaktadır.

28- Satılan araçlar neden yeniden ihaleye çıkıyor?

Sonuçlanan ihaleler listesinde “teklif kabul edildi” statüsünde listelenen ihaleler verilen en yüksek teklifin işletme müdürlükleri tarafından kabul edildiği ihalelerdir. Bu aşamada sadece üyenin teklifi kabul edilmiş bulunmakta satış bedelinin yatırılması, aracın teslim edilmesi gibi aşamalar tamamlanmamış durumdadır. İhalelerin ileriki aşamasında ihaleyi kazanan kişinin verilen sürede satış bedelini yatırmaması ya da aracı teslim almaması halinde ihaleler iptal edilebilmekte ve söz konusu eşya yeniden satışa çıkarılabilmektedir.

29- İhalesini kazandığım eşyayı kargoyla gönderebiliyor musunuz?

Eşyanın bulunduğu yerden teslim alınması gerekmektedir. Kurumumuzca herhangi bir kargo hizmeti verilmemektedir.

30- Sistem üzerindeki adresimi değiştiremiyorum ne yapmalıyım?

Adres değişikliği MERNİS sistemi üzerinden otomatik olarak güncellenmektedir. Diğer taraftan ödeme ekranlarında gerekli yazışmaların yapılabilmesini teminen istediniz adresi girebilme seçeneği size sunulmaktadır.

 

 


Kaynak: Ticaret Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


 

 

Önceki İçerikYabancı Statüsünde ÇalIşan Sigortalıların Eksik Gün Nedenleri Genişletildi
Sonraki İçerikİnternet ortamında verilen reklamların stopaj oranı nedir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz