Ana Sayfa Çalışma Hayatı Covid-19 Aşısı olmayan bir personeli işveren tazminatsız olarak işten çıkartabilir mi?

    Covid-19 Aşısı olmayan bir personeli işveren tazminatsız olarak işten çıkartabilir mi?

    AŞI OLMAYANLAR İŞTEN ÇIKARILABİLİR Mİ

    365
    0

    Mimarlık ofisi olan bir mükellefimin personeli Covid-19 aşısı olmayı reddediyor. Mükellefim’de personelinden her hafta için PCR Testi istiyor. Personeli PCR testi yapmayı kabul ediyor fakat ücretini mükellefimden talep ediyor. Ücret ödemeyi de mükellefim kabul etmiyor. Personel 4 yıllık mimar ve ücreti de yüksek. 

    1-) Böyle bir itilaflı durumda işverenin işçiyi tazminatsız işten çıkarma hakkı var mıdır? 

    2-) Böyle bir durumda nasıl bir uygulama yapmayı tavsiye edersiniz?

    1.İşçinin iş hayatındaki yükümlülükleri açısından ele alındığında ise 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çalışanların yükümlülüklerini 19. Madde ‘de düzenlemiştir. 

    Maddeye göre:” Çalışanlar, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili aldıkları eğitim ve işverenin bu konudaki talimatları doğrultusunda, kendilerinin ve hareketlerinden veya yaptıkları işten etkilenen diğer çalışanların sağlık ve güvenliklerini tehlikeye düşürmemekle yükümlüdür.” 

    Dolayısıyla Covid-19 tedbirleri kapsamında aşı olmayan işçi aynı zamanda iş sağlığını da tehlikeye düşürmeme yükümlülüğünü ihlal etmiş de kabul edilebilir. İşverenin iş hayatında sağlık ve güvenliğin korunmasıyla ilgili yükümlülüğü ve bulaşıcı hastalıklara karşı tedbir amaçlı geçerli fesih hakkı bir arada değerlendirildiğinde; işçinin Covid-19’a karşı gerekli tedbirleri almaması, dolayısıyla diğer çalışanlar açısından tehlike oluşturması işveren için geçerli fesih nedeni oluşturacak; işçinin işverene karşı işe iade davası açma yolu kapanmış olacaktır. Ancak söz konusu fesih işverene haklı nedenle fesih hakkı tanıyıp tanımayacağına yargı karar verecek olup işin sonunda işverenin tazminat da ödemesi gerekebilir. 

    2.Konu ile ilgili Çalışma Bakanlığı’nın çalışması var. Aşı olmayan işçinin iş sözleşmesinin haklı nedenle feshi diye. Bakanlık alan daraltması yapıp alışveriş merkezleri toplu taşımalara aşı olmadan kullanamayacağını düzenledi. Şimdi sıra aşı olmayan işçinin işten çıkarılması beklenilmektedir.


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİşletmeler tarafından burslu okutulan öğrencilere ait eğitim faturaları işletme kayıtlarına gider olarak kayıt edilir mi?
    Sonraki İçerikMali müşavir müşterilerine ait verileri saklamak zorunda mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz