Ana Sayfa Vergi Büyükelçinin ikametgahında özel hizmetli olarak çalışanın elde ettiği ücretin vergisel durumu

    Büyükelçinin ikametgahında özel hizmetli olarak çalışanın elde ettiği ücretin vergisel durumu

    500
    0

    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
    Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü

    Sayı

    :

    38418978-120[23-2017/3]-180216

    02.06.2017

    Konu

    :

    Büyükelçinin ikametgahında özel hizmetli olarak çalışanın elde ettiği ücretin vergisel durumu

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, Amerikan Büyükelçileri … ve … tarafından verilen yazılara göre büyükelçilerin evinde 08.02.2010 tarihinden itibaren özel hizmetli olarak çalıştığınızı, Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarına göre ise işvereninizin ABD Büyükelçiliği olduğu ve sigorta işlemlerinizin büyükelçilik tarafından yapıldığı, özel hizmetli olarak elde ettiğiniz ücretin Gelir Vergisi Kanununun 23 üncü maddesi kapsamında istisna olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun “Ücretin Tarifi” başlıklı 61 inci maddesinde, “Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

    Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam,avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez. ..” hükmü yer almaktadır.

    Aynı Kanunun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendi ile hizmetçilerin ücretleri (Hizmetçiler özel fertler tarafından evlerde, bahçelerde, apartmanlarda ve ticaret mahalli olmayan sair yerlerde orta hizmetçiliği, süt ninelik, dadılık, bahçıvanlık, kapıcılık gibi özel hizmetlerde çalıştırılanlardır.) (Mürebbiyelere ödenen ücretler istisna kapsamına dâhil değildir) gelir vergisinden istisna edilmiştir.

    Buna göre, söz konusu istisnadan yararlanılabilmesi için özel fertlere yapılan hizmetin madde metninde sayılan hizmetlerden olması ve hizmet karşılığı ödemenin de bu kişilerce yapılması gerekmektedir.

    Diğer yandan Gelir Vergisi Kanununun 95 inci maddesinde; “Aşağıda yazılı hizmet erbabının ücretleri hakkında vergi tevkif usulü cari olmaz:

    1.Ücretlerini yabancı bir memleketteki işverenden doğrudan doğruya alan hizmet erbabı;

    Bunlar gelirlerini, bu kısmın 2 nci bölümündeki hükümlere göre, yıllık beyanname ile bildirirler.” hükmüne yer verilmiştir.

    Bu çerçevede, dilekçenizde belirttiğiniz üzere sigorta işlemlerinizin ABD Büyükelçiliği tarafından yapılması ve Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarına göre de işvereninizin ABD Büyükelçiliği olması dolayısıyla ABD Büyükelçiliğine bağlı olarak ABD Büyükelçilerinin Ankara’daki ikametgahlarında çalışmanız karşılığında elde etmiş olduğunuz söz konusu ücret gelirinizin Gelir Vergisi Kanununun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendi gereğince gelir vergisinden istisna edilmesi mümkün bulunmamakta olup söz konusu ücret gelirinizin Gelir Vergisi Kanununun 95 inci maddesi çerçevesinde yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir.

     


    Kaynak: GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikVarank, Birleşik Krallık’ın, Brexit sürecinde Türkiye’nin de bulunduğu 60’tan fazla ülkeyle ticarette devamlılık anlaşması imzalandı
    Sonraki İçerikE-fatura mükellefleri unvan değişikliği yaparsa Gelir İdaresi Başkanlığı’na bir bildirimde bulunmalı mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz