Ana Sayfa TTK Anonim şirket yönetim kurulundaki imza yetkisi olmayan 2 kişinin vergi ve SGK...

    Anonim şirket yönetim kurulundaki imza yetkisi olmayan 2 kişinin vergi ve SGK borçlarından dolayı sorumluluğu var mıdır?

    334
    0

    Anonim şirket yönetim kurulu üyeleri 5 kişi var ancak yönetim kurulu üyelerinden 3 kişinin temsil ve ilzam yetkisi var. Temsil ve ilzam yetkisi olmayan 2 kişinin vergi ve sgk borçlarından dolayı sorumluluğu var mıdır?

    6183 SAYILI AATUHK Mük 35. madde aşağıdadır.

    Kanuni Temsilcilerin Sorumluluğu
    Mükerrer Madde 35

    TÜZEL KİŞİLERLE kişilerle küçüklerin ve kısıtlıların, vakıflar ve cemaatler gibi tüzel kişiliği olmayan teşekküllerin mal varlığından tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan amme alacakları, kanuni temsilcilerin ve tüzel kişiliği olmayan teşekkülü idare edenlerin şahsi mal varlıklarından bu Kanun hükümlerine göre tahsil edilir.

    Bu madde hükmü, yabancı şahıs veya kurumların Türkiye’deki mümessilleri hakkında da uygulanır.

    Tüzel kişilerin tasfiye haline girmiş veya tasfiye edilmiş olmaları, kanuni temsilcilerin tasfiyeye giriş tarihinden önceki zamanlara ait sorumluluklarını kaldırmaz.

    Temsilciler, teşekkülü idare edenler veya mümessiller, bu madde gereğince ödedikleri tutarlar için asıl amme borçlusuna rücu edebilirler.

    YUKARIDAKİ MADDE HÜKMÜNE GÖRE;

    Anonim şirketler vergi cezaları, gecikme zammı, gecikme faizi, SGK prim borcu gibi kamu alacaklarının ödenmemesi halinde vergi dairesi tarafından takibe girmektedir. Bu takip sonucunda kamu alacağının şirketten tamamen veya kısmen tahsil edilememiş olması veya tahsil edilemeyeceğinin anlaşılmış olması gerekir.

    Anonim şirket yönetim kurulu üyesi adına takip işlemlerinin başlatılabilmesi için;

    – şirket hakkında yapılan takipte hiç mal bulunmaması,

    – bulunan malların satış bedellerinin kamu alacağını karşılamaması,

    – şirket hakkında iflas kararı verilmiş olması ve iflas sonucunda malların toplam miktarı itibarıyla alacağın tamamının masadan karşılanamayacağının anlaşılması,

    – şirketin ticareti terk nedeniyle adresinde bulunamaması gibi nedenlerin mevcut olması gerekmektedir.

    Tüm bu şartların sağlanması halinde yönetim kurulu üyesi, şirketin vergi borçlarından şahsi malvarlığı ile sorumlu olmaktadır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikAsıl işi oto ticareti olmayan şirkete ait ikinci el binek otonun satışında uygulanacak KDV oranı %1’dir
    Sonraki İçerikSGK nezdindeki adres nakli ne kadar sürede yapılmalıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz