Ana Sayfa SGK Yurtdışı borçlanması kapsamında prim ödeyen bir kişi 4/1-a mı 4/1-b’den mi emekli...

    Yurtdışı borçlanması kapsamında prim ödeyen bir kişi 4/1-a mı 4/1-b’den mi emekli olur?

    612
    0
    İlgili kişinin 4A işe başlama tarihi 01/12/1989 tarihi ve 4A kapsamında toplamda 148 gün hizmeti bulunmaktadır. Kişi yurt dışında geçen sürelerini 7186 sayılı kanunundan ÖNCE toplamda 5875 gün borçlanmış ve ödemiştir. Bu kişi 4A’dan mı, 4B’den mi emekli olur?

    Borçlandırılan sürelerin değerlendirilmesi ve sigortalılığın başlangıcı

    1) Borçlanılacak sürenin belirlenmesinde ispatlayıcı belgelerde kayıtlı bulunan son tarihten geriye doğru olmak üzere borçlanılmak istenen gün sayısı esas alınır. Bu tespitte bir yıl 360 gün, bir ay 30 gün olarak hesaplanır.

    2) Yurt dışı borçlanmasına ait süreler 5510 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında geçmiş sigortalılık süresi olarak kabul edilir. (Esi adıyla Bağ-Kur)

    3) Sigortalılığın başlangıç tarihinin tespiti aşağıdaki şekilde yapılır.

    Türkiye’deki sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki süreler borçlanılmış ise sigortalılığın başlangıç tarihi, borçlanılan gün sayısı kadar geriye götürülür.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikE-fatura ve e-arşiv fatura irsaliye yerine geçer mi?
    Sonraki İçerikSGK şirkete tebligat yapmadan haciz uygulayabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz