Ana Sayfa Muhasebe Yurt dışındaki bir firmayı temsilen Türkiye’deki Serbest Bölgede verilen kalite kontrol hizmeti...

Yurt dışındaki bir firmayı temsilen Türkiye’deki Serbest Bölgede verilen kalite kontrol hizmeti KDV’ye tabi midir?

Serbets bölgeye verilen hizmetlerde KDV uygulanır mı? Türkiye'den Serbest Bölgeye hizmet ve KDV, Serbest Bölge nedir? Serbest Bölgede KDV istisnası?

657
0

KDV Özelgesinden alıntı

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; serbest bölgede faaliyette bulunan firma ile merkezi yurt dışında bulunan bir kalite kontrol şirketi arasında yapılan hizmet alım sözleşmesi kapsamındaki kalite kontrol ve raporlama hizmetinin yurt dışında bulunan firma adına Şirketinizce serbest bölgede yerine getirileceği, müşterinizin yurt dışı firma olduğu, hizmetin karşılığı olan tutara ilişkin faturanın yurt dışı firma adına düzenlendiği, fatura tutarlarının Türkiye’den banka yolu ile tahsil edildiği belirtilerek, söz konusu hizmetin serbest bölgede verilen hizmet kapsamında KDV’den istisna olup olmadığı hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;

   -1/1 inci maddesinde, Türkiye’de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV’ye tabi olduğu,

   -6/b maddesinde, işlemlerin Türkiye’de yapılmasının, hizmetin Türkiye’de yapılmasını veya hizmetten Türkiye’de faydalanılmasını ifade edeceği,

   -17/4-ı maddesinde ise, serbest bölgelerde verilen hizmetlerin KDV’den istisna olduğu

   hüküm altına alınmıştır.

   Konuyla ilgili olarak KDV Genel Uygulama Tebliğinin (II/F-4.9.) bölümünde de ayrıntılı açıklamalara yer verilmiştir.

Buna göre; Şirketinizin yurt dışında bulunan şirket adına serbest bölge sınırları içinde vermiş olduğu kalite kontrol hizmetleri, 3065 sayılı KDV Kanununun 17/4-ı maddesi kapsamında KDV’den istisna olacaktır.

Diğer taraftan; serbest bölge dışından serbest bölgeye ya da serbest bölgeden serbest bölge dışına ancak yurt içine yönelik olarak verilen hizmetler, Kanunun 1 inci ve 6 ncı maddeleri gereğince KDV’ye tabidir.

 

 


Kaynak: KDV Özelge, 03.02.2020, 21152195-130[17-2018/966]-E.49052, İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı (Gelir Kanunları KDV ve ÖTV Grup Müdürlüğü)
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Serbest Bölgelerde İfa Edilen Hizmetlerde KDV hesaplanacak mı?

Serbest Bölgelerdeki Müşterilere Yapılan Fason Hizmetlerde KDV İadesi

Serbest Bölgelerden Üçüncü Ülkeye Yapılan Satışların Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş.’Nin Kredi, Sigorta Ve…

 

Önceki İçerikŞirket personeline verilen ücretsiz eğitim karşılığında fatura düzenlenmesi ve KDV hesaplanması gerekiyor mu?
Sonraki İçerikGeriye dönük teşvik değişikliği talebinde bulunanların aylık prim ve hizmet belgelerini SGK’ya bildirim süresi 30.06.2020 tarihine uzatıldı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz