Ana Sayfa Vergi Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Gelir Stopaj Desteğinden Yararlananlar Ayrıca Asgari Ücret Gelir...

    Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Gelir Stopaj Desteğinden Yararlananlar Ayrıca Asgari Ücret Gelir Stopaj Desteğinden Yararlanır mı?

    Çalışanlarınıza yapılan ücret ödemelerine asgari ücret istisnası uygulanmış olması nedeniyle, bu ücretlerin asgari ücreti aşan kısmına ilişkin olarak tahakkuk eden gelir vergisinin Gelir Vergisi Kanununun Geçici 80'inci maddesi kapsamında terkin edilmesi mümkün bulunmamaktadır.

    34
    0

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı

    Gelir Kanunları Gelir ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğü

     

    Sayı

    :

    E-62030549-125-1485546

    20.12.2023

    Konu

    :

    Yatırım teşvik belgesi kapsamında gelir vergisi stopajı desteği

    İlgide kayıtlı özelge talep formunda, şirketinizin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından alınan … tarihli ve … sayılı yatırım teşvik belgesi kapsamında 2 nci bölgede gelir vergisi stopaj teşvikinden faydalandığı belirtilerek söz konusu teşvik uygulamasında 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (18) numaralı bendinde yer alan asgari ücret istisnasının dikkate alınıp alınmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun Geçici 80 inci maddesinde, “Cumhurbaşkanınca istatistiki bölge birimleri sınıflandırması, kişi başına düşen milli gelir veya sosyoekonomik gelişmişlik düzeyleri dikkate alınmak suretiyle belirlenen illerde yapılacak yatırımlar için Ekonomi Bakanlığı tarafından düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamında; bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 31/12/2023 tarihine kadar gerçekleşen yatırımlarda teşvik belgelerinde öngörülen ve fiilen istihdam edilen işçilerin ücretlerinin sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgari ücretin brüt tutarına tekabül eden kısmı üzerinden hesaplanan gelir vergisi, yatırımın kısmen veya tamamen işletilmesine başlanılan tarihten itibaren 10 yıl süreyle verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden terkin edilir.

    Birinci fıkraya istinaden terkin edilecek verginin hesabında, öncelikle 32’nci maddede yer alan asgari geçim indirimi dikkate alınır.,

    Yatırımın tamamlanamaması veya teşvik belgesinin iptal edilmesi halinde, gelir vergisi stopajı teşviki uygulaması nedeniyle terkin edilen vergiler, vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın gecikme faiziyle birlikte tahsil olunur.

    Yatırımın faaliyete geçmesinden önce devri halinde devralan, aynı koşulları yerine getirmek kaydıyla gelir vergisi stopajı teşviki uygulamasından yararlanır. 

    Yatırımın kısmen veya tamamen faaliyete geçmesinden sonra devri halinde, gelir vergisi stopajı teşviki uygulamasından devir tarihine kadar devreden, devir tarihinden sonra ise kalan süre kadar devralan yararlanır.

    Bu madde kapsamındaki gelir vergisi stopajı teşvikinden yararlananlar, diğer kanunlarda yer alan aynı mahiyetteki hükümlerden ayrıca yararlanamazlar.

    Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.”

    hükmüne yer verilmiştir.

    Konu ile ilgili açıklamaların yapıldığı, 283 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin; “4.6 Uygulamanın esasları” başlıklı bölümünde, “…

    Gelir Vergisi Kanunun Geçici 80 inci madde kapsamında gelir vergisi stopajı teşviki uygulanan ücretlerin vergilendirilmesinde, öncelikle asgari geçim indirimi dikkate alınır.

    Bu kapsamda istihdam edilen ücretlilerle ilgili asgari geçim indirimi, 4/12/2007 tarihli ve 26720 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 265 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde belirtilen usul ve esaslara göre hesaplanacaktır.

    Terkin edilecek tutar, Gelir Vergisi Kanununun Geçici 80 inci madde uyarınca 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgari ücretin brüt tutarına tekabül eden kısmı üzerinden hesaplanan gelir vergisi tutarından fazla olamayacağından, asgari ücret üzerinden hesaplanan tutardan asgari geçim indiriminin mahsup edilmesi sonucu kalan tutar terkine konu edilecektir.

    …”

    açıklamasına yer verilmiştir.

    Aynı Kanunun “Ücretlerde” başlıklı 23 üncü maddesinin birinci fıkrasına 25/12/2021 tarihli ve 7349 sayılı Kanunun 2 nci maddesiyle eklenen (18) numaralı bendinde; “Hizmet erbabının, ödemenin yapıldığı ayda geçerli olan asgari ücretin aylık brüt tutarından işçi sosyal güvenlik kurumu primi ve işsizlik sigorta primi düşüldükten sonra kalan tutarına isabet eden ücretleri (Şu kadar ki, istisnayı aşan ücret gelirinin vergilendirilmesinde verginin hesaplanacağı gelir dilim tutarları ve oranları, istisna kapsamındaki tutarlar da dikkate alınarak belirlenir. Ödenecek vergi tutarı, bu suretle bulunan vergi tutarının içinde istisna tutara isabet eden kısım düşülmek suretiyle hesaplanır. İstisna nedeniyle alınmayacak olan vergi ilgili ayda aylık asgari ücret üzerinden hesaplanması gereken vergiyi aşamaz. Birden fazla işverenden ücret alanlarda bu istisna sadece en yüksek olan ücrete uygulanır.).” hükmüne yer verilmiştir.

    Konu ile ilgili olarak 27/1/2022 tarihli ve 31732 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 319 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin “Teşvik ve istisna kapsamındaki ücret ödemeleri” başlıklı 8 inci maddesinde ise;

    “…

    193 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (18) numaralı bendiyle ihdas edilen istisna uygulaması ve asgari geçim indirimi uygulamasının kaldırılması nedeniyle, teşvik kapsamındaki bu ücret ödemelerine, öncelikle 193 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (18) numaralı bendinde düzenlenen istisna uygulanacak ve istisna sonrası vergi, ilgili düzenlemelerdeki sınırlamalar çerçevesinde tahakkuktan terkin edilecektir. Asgari ücrete isabet eden verginin tahakkuktan terkin edilmesini öngören düzenlemelere göre ise istisna uygulaması nedeniyle asgari ücretten vergi alınmadığından tahakkuktan terkini gerekecek bir vergi hesabı yapılmayacaktır.

    (3) Diğer kanunlarda yer alan benzer istisna ve teşvikler için de hesaplama aynı şekilde olacaktır.” açıklamasına yer verilmiştir.

    Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, Gelir Vergisi Kanununun 23’üncü maddesinin birinci fıkrasının (18) numaralı bendindeki istisna uygulaması nedeniyle asgari ücretten gelir vergisi alınmadığından, asgari ücrete isabet eden verginin tahakkuktan terkin edilmesini öngören düzenlemelere göre tahakkuktan terkini gerekecek bir vergi hesabı yapılmayacaktır.

    Dolayısıyla, çalışanlarınıza yapılan ücret ödemelerine asgari ücret istisnası uygulanmış olması nedeniyle, bu ücretlerin asgari ücreti aşan kısmına ilişkin olarak tahakkuk eden gelir vergisinin Gelir Vergisi Kanununun Geçici 80’inci maddesi kapsamında terkin edilmesi mümkün bulunmamaktadır.

     


    Kaynak: GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik2024 Yılı Emzirme Ödeneği Nedir? Erkek Sigortalıya Emzirme Ödeneği Verilir Mi?
    Sonraki İçerikYurt dışındaki müşteriye verilen hizmet için ihracat e-faturası mı düzenlenecek?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz