Ana Sayfa Vergi Yat işletmeciliği yapan bir firma aldığı tekneye ait ödemiş olduğu KDV’yi indirim...

    Yat işletmeciliği yapan bir firma aldığı tekneye ait ödemiş olduğu KDV’yi indirim konusu yapabilir mi?

    şirketinizin inşa ettiği yatlarla ilgili olarak alınacak mal ve hizmetler KDV Kanununun 13/a maddesine göre KDV den istisna olacaktır.

    873
    0

    Ana faaliyet konusu yat işletmeciliği olan firmamıza tekne satın aldık.

    1) Bu firmaya alınan tekneye muhasebe kaydı yapılırken KDV kullanabilecek miyim? 

    2) Tekneye alınacak olan yakıtın muhasebe kayıtlarında KDV’sini kullanabilecek miyim?

    1-KDV ödemiş iseniz indirim konusu yapılır. 

    2-Alınan tekne ticari kazancın elde edilmesi amaçlı veya ticari kazanç elde etmek için kullanılacak ise elbette akaryakıt dahil tüm giderleri kayıtlara alınır. Gider kısıtlaması sadece BİNEK OTOLAR içindir.

    Özelge: Kiralamak üzere yat imal edecek şirketin aldığı istisna izninin kapsamı hk.

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

    Sayı : B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.13-2176 05/12/2011
    Konu : Kiralamak üzere yat imal edecek şirketin aldığı istisna izninin kapsamı.

           İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, imal ve inşa edeceğiniz yatlarla ilgili olarak alınan istisna belgesinin daha sonra inşa edeceğiniz yatlar için de kullanılıp kullanılmayacağı sorulmaktadır.

             Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;

             – 13/a maddesinde;  faaliyetleri kısmen veya tamamen deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarının, yüzer tesis ve araçların kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olan mükelleflere bu amaçla yapılan deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarının, yüzer tesis ve araçlarının teslimleri, bu araçların imal ve inşaası ile ilgili olarak yapılan teslim ve hizmetler ile bunların tadili, onarım ve bakımı şeklinde ortaya çıkan hizmetlerin,

          – 16/1-a maddesinde de; bu Kanuna göre teslimleri vergiden istisna edilen mal ve hizmetlerin ithalinin KDV den istisna olduğu

    hüküm altına alınmıştır.

            48  Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin 2/b bölümünde, araçları imal ve inşa edenlerin imal ve inşa bittikten sonra araçları satarken veya aktife alırken istisna uygulanıp uygulanmayacağı konusunun yine bu Tebliğde yer alan açıklamalara göre belirleneceği ifade edilerek, imal ve inşa edilen aracın daha sonra vergi uygulanarak teslim edilmesinin, imal veya inşa ile ilgili mal ve hizmet alımlarında istisna hükümlerine göre işlem yapılmasına engel teşkil etmeyeceği açıklanmıştır.

             Diğer taraftan, 48 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin 107 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (E-1) bölümü ile değişik (A/2-b) bölümünde; mükelleflerin araç imal veya inşasını kendi adlarına bizzat yapmaları ya da sipariş üzerine başkalarına yaptırmaları halinde istisnadan yararlanılabilmesi için araçların imal ve inşasını bizzat veya sipariş vererek kendi adlarına gerçekleştirenlerin KDV mükellefi olmasının zorunlu olduğu düzenlenerek, sipariş üzerine araçları fiilen imal veya inşa edenlerin de bu işle ilgili mal ve hizmet alımlarında KDV istisnasından yararlanabilecekleri belirtilmiştir.

             Ayrıca, araçların bizzat imal veya inşa edilmesi halinde mükellefe bir istisna belgesi verileceği, bu belgeye dayanılarak imal veya inşa işinde kullanılacak mal ve hizmetlerin alımlarında KDV ödenmeksizin işlem yapılabileceği ifade edilmiştir.

             Bu açıklamalara göre,  şirketinizin inşa ettiği yatlarla ilgili olarak alınacak mal ve hizmetler KDV Kanununun 13/a maddesine göre KDV den istisna olacaktır.

             Diğer taraftan, imal ve inşa ettirilen yatla ilgili alınan istisna belgesi konu edilen yatı kapsamakta olup, daha sonra imal ve inşa edeceğiniz yatlarla ilgili olarak yeniden istisna belgesi için başvurulması gerekmektedir

             Bilgi edinilmesini rica ederim.

     İşletmede kayıtlı olan; yat, kotra, tekne, sürat teknesi gibi motorlu deniz taşıtlarının giderler ve…


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikAlınan ve verilen çeklere reeskont faizi hesaplama zorunlu mu?
    Sonraki İçerikAile fertlerine bedelsiz olarak verilen gayrimenkuller için gelir vergisi beyannamesi verilmeli midir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz