Ana Sayfa Vergi Alınan ve verilen çeklere reeskont faizi hesaplama zorunlu mu?

    Alınan ve verilen çeklere reeskont faizi hesaplama zorunlu mu?

    Çek ve Senetlere reeskont uygulaması

    686
    0

    Firmamıza ait verilen ve alınan çeklere reeskont uygulanabilir miyiz? Uygulanabilir ise toplu olarak girersek olur mu tek tek girmek mi yapmamız gerekir?

    30.04.2013 Tarihli 64 No’lu Vergi Usul Kanunu sirkülerinde, Vergi Usul Kanunu’nun 281. maddesinde; vadesi gelmemiş olan senede bağlı alacaklar değerleme gününün kıymetine irca olunabilir. 

    Bu takdirde, senette faiz nispeti açıklanmış ise bu nispet, açıklanmamış ise T.C.M.B ‘sı resmi iskonto haddi uygulanır. 

    Yine aynı kanunun 285. maddesinde; vadesi gelmemiş olan senede bağlı borçlar değerleme günü kıymetine irca olunabilir. Bu takdirde senette faiz nispeti açıklanmışsa bu nispet, açıklanmamışsa T.C.M.B ‘resmi iskonto haddinde bir faiz uygulanır. 

    Sirkülerin sonuç bölümünde, uygulamada birliğin sağlanması amacıyla ileri düzenleme tarihli çeklerin değerleme gününde vadesi gelmemiş senede bağlı alacak ve borçlar için uygulanması öngörülen, reeskont uygulamasından yararlanması mümkün bulunmaktadır, denilmektedir.

    Alınan ve verilen vadeli çeklerin reeskonta tabi tutulabilmesi için;
    -Çek’e bağlanmış alacak ve borç ticari bir ilişkiden kaynaklanmış, yani dönem kar-zararının tespitinde etki etmiş olmalıdır.
    -Reeskonta tabi tutulacak çek’in bir vade içermesi ve dönem sonu itibariyle vadesinin dolmamış olması gerekmektedir.
    -Alınan ve verilen çekler işletme kayıtlarında mevcut olmalıdır. Şirket kayıtlarında mevcut olan alınan çekler ve verilen çeklerin reeskonta tabi tutulması zorunluluğu yoktur.
    Ancak alınan çeklerine reeskont uygulayan şirketler verilen çeklerine de reeskont uygulamak zorundadır. Teminat veya tahsile verilen vadeli çeklerde reeskonta tabi tutulabilirler.
    Faktoring şirketlerine verilen vadeli çekler, avans olarak alınan çekler, hatır çekleri reeskonta tabi olmazlar.
    Yabancı para cinsi alınan ve verilen vadeli çeklerde T.C.M.B. iskonto oranı yerine libor esas alınır. Reeskont işleminden önce alınan ve verilen dövizli çekler kur değerlemesine tabi tutulduğundan kur farkı geliri veya kur farkı gideri oluşur. Dövizli çeklerde reeskont tutarı önce döviz bedeli üzerinden hesaplanır. Daha sonra bu tutar kur değerlemesine tabi tutularak reeskont tutarına ulaşılır. Reeskont gideri izleyen dönemde (dönem başı)gelir, reeskont geliri ise izleyen dönemde(dönem başı)gider yazılır. 

    REESKONT TUTARI = NOMİNAL DEĞER x FAİZ ORANI x GÜN SAYISI / 360+(FAİZ ORANI x GÜN SAYISI) 

    Değerleme her çek için ayrı ayrı yapılır.


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikŞahıs SMMM firmasının yanında SMMM Ltd.Şti. kurabilir miyim?
    Sonraki İçerikYat işletmeciliği yapan bir firma aldığı tekneye ait ödemiş olduğu KDV’yi indirim konusu yapabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz