Ana Sayfa Duyurular Türkiye’nin ham çelik üretimi 2021 yılının Şubat ayında bir önceki yılın aynı...

Türkiye’nin ham çelik üretimi 2021 yılının Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %5,9 oranında arttı

509
0

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Basın Bülteni

ÇELİK ÜRETİMİ

Türkiye’nin ham çelik üretimi, 2021 yılının Şubat ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %5,9 oranında artışla 3 milyon ton, yılın ilk 2 ayında ise %9,4 oranında artışla 6.4 milyon ton seviyesinde gerçekleşti.

ÇELİK TÜKETİMİ

Nihai mamul çelik tüketimi Şubat ayında, 2020 yılının aynı ayına kıyasla %15 artarak 2.8 milyon ton, yılın ilk iki ayı itibariyle %15,5 artarak, 5.9 milyon ton oldu.

DIŞ TİCARET

İhracat

Şubat ayında çelik ürünleri ihracatı, miktar yönünden %0,8 oranında azalışla 1.3 milyon ton, değer yönünden ise %22 artışla 826 milyon dolar oldu.

Ocak-Şubat döneminde, 2020 yılının aynı dönemine kıyasla ihracat, miktar itibariyle %9,4 azalışla 2.6 milyon ton, değer itibariyle %9,1 artışla 1.6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

İthalat

Şubat ayı ithalatı, 2020 yılının aynı ayına göre, miktar yönünden %19,5 artarak 1.3 milyon ton, değer yönünden ise, %40,5 artarak 874 milyon dolar seviyesine yükseldi.

2021 yılının ilk iki ayında ithalat, bir önceki yılın aynı dönemine göre, miktar yönünden %0,3 artışla 2.4 milyon ton, değer yönünden ise %24,8 yükselişle 1.8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Dış Ticaret Dengesi

2020 yılının ilk iki ayında %102,4 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın aynı döneminde sert bir düşüşle %89,6 seviyesine geriledi.

DEĞERLENDİRME

Türkiye’nin ham çelik üretimindeki artış devam etmektedir. 2021 yılının ilk 2 ayı itibariyle Türkiye, %9,4 artışla 6.4 milyon ton ham çelik üreterek, Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise 7. en büyük çelik üreticisi konumunu sürdürmüştür. Diğer taraftan, nihai mamul tüketimi de yılın ilk 2 ayında %15,5 oranında artışla 5.9 milyon tona yükselmiştir. Üretim ve tüketimde 2020 yılının ikinci yarısından itibaren başlayan artışın, 2021 yılında da devam ediyor olması ümit vermektedir.

Yılın ilk 2 ayında ihracat miktar yönünden %9,4 azalırken, değer yönünden %9,1 oranında artmış bulunmaktadır. Aynı dönemde, ithalatın miktar yönünden %0,3, değer yönünden ise %24,8 oranında artış göstermesi ve çelik ürünleri dış ticaretinde ihracatın ithalatı karşılama oranının 2020 yılının ilk 2 ayındaki %102,4 seviyesinden %89,6’ya gerilemesi rahatsızlık yaratmıştır.

Özellikle yoğun koruma tedbirleri uygulayan ABD’ye ve AB ülkelerine yönelik ihracatımızdaki gerileme dikkat çekmektedir. ABD’ye yönelik ihracatımız %48,5 oranında gerilemiştir. AB ülkelerine yönelik ihracatımız ise son iki yıldaki kümülatif %34 oranındaki gerilemenin ardından, 2021 yılının ilk 2 ayında %20,2 oranında gerilemiştir. Bu sebeple özellikle AB Komisyonu tarafında hâlâ uygulanmakta olan koruma tedbirlerinin süresinin uzatılmaması ve ABD tarafından uygulanmakta olan %25 oranındaki koruma tedbirinin kaldırılmasının sağlanması önem taşımaktadır.


Kaynak: Türkiye Çelik Üreticileri Derneği
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikKadın Girişimci Oranı %19,3’e Yükseldi
Sonraki İçerikİşveren raporlu olan bir çalışanın SGK günlerini tam gösterebilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz