Ana Sayfa SGK Türkiye’de bir şirketin yönetim kurulunda yer alan yabancı kişiler Bağ-Kur’lu olmak zorunda...

    Türkiye’de bir şirketin yönetim kurulunda yer alan yabancı kişiler Bağ-Kur’lu olmak zorunda mıdır?

    437
    0
    Türk vatandaşı olmayan yabancı kişi ABC A.Ş.’nin hissesinin bir kısmını devir aldı ayrıca yönetim kurulu üyesi de oldu. Hisse devir kararından itibaren 15 gün içinde bağkur kaydı yapacak mıyım?

    T.C. vatandaşı olmayan yabancı uyruklular da ülkemizdeki ticari faaliyetleri nedeniyle 04.10.2000 tarihinden itibaren 4/b sigortalısı sayılırlar.

    1. sayılı Kanunun 6. maddesinde bu kanunun kısa ve uzun vadeli sigorta kolları hükümlerinin uygulanmasında; (e) bendi “Yabancı bir ülkede kurulu herhangi bir kuruluş tarafından ve o kuruluş adına ve hesabına Türkiye’ye bir iş için gönderilen ve yabancı ülkede sosyal sigortaya tâbi olduğunu belgeleyen kişiler ile Türkiye’de kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan, yurtdışında ikamet eden ve o ülke sosyal güvenlik mevzuatına tâbi olanlar …………… 4. ve 5. maddelere göre sigortalı sayılmaz.” denilmektedir.

    5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre Türkiye’de kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan, yurtdışında ikamet eden ve o ülke sosyal güvenlik mevzuatına tâbi olanlar sigortalı sayılmayacaktır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİstanbul’da pandemi nedeniyle hafta sonu uygulanan kısıtlamalarla toplu taşıma aylık %18,3 azaldı
    Sonraki İçerik29 Aralık 2020 Tarihli Vergi ve harçlar ile ilgili tebliğler

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz