Ana Sayfa Muhasebe Temel e-faturanın iptali veya iadesi nasıl yapılır?

    Temel e-faturanın iptali veya iadesi nasıl yapılır?

    Temel e-faturanın iptali veya iadesi nasıl yapılır?

    686
    0

    30.06.2020 tarihinde Mali müşavirliğini yaptığım bir firma GİB portalından e-fatura kullanan bir firmaya fatura kesti. Fakat karşıdaki firma 2019 senesi kasım ayında nevi değiştirmiş ve LTD ŞTİ’den A.Ş’ye dönmüş. Dolayısıyla vergi kimlik numarası değişmiş. Bilgilendirme yapılmadığından eski ünvanlı firmaya fatura kesilmiş. GİB portalında eski vergi kimlik numarası girildiğinde fatura kesilmesine nasıl izin veriliyor? Biz bu durumda nasıl bir yol izlemeliyiz?

    Unvan değişikliği yapılan bir firmaya kesilen fatura için sistem hata vermesi gerekliydi. Durumu Gelir İdaresi Başkanlığı ile görüşmelisiniz. 5 bin üzeri olup portal üzerinden düzenlenen faturayı her iki taraf da kayıtlara almayıp yeni bir fatura düzenlenmelidir.

    Fatura açıklamasına mutlaka sehven düzenlenen faturanın numarası yazılmalıdır ve müteselsilliğe dikkat edilmelidir.

    İhraç kayıtlı olarak alış yaptığımız firma döviz kurunu yanlış yazması sebebiyle mevcut malın bedelini 10 kat fazla kesmiştir. Onlarda bizde E-FATURA mükellefiyiz. Firma hatta bize TEMEL FATURA kesmiş 3065 sayılı KDV kanunu 11/1-c maddesine göre kesmiş şimdi bizden iade faturası istiyor. Bizde aynı şekilde mi keseceğiz?

    Temel fatura senaryosu üzerinden fatura düzenlendiğinde; iade işlemini, aşağıdaki seçeneklerden biri ile iade faturası düzenleyebilirsiniz

    1. İlgili işleme ilişkin iade faturası düzenlenebilir. (iade fatura kesme şartları uygunsa )
    2. KEP aracılığıyla fatura iade edilebilir.
    3. Noter aracılığıyla fatura iade edilebilir.

    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikYenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üreten tesislerdeki yerli aksam desteklerine nasıl başvurulur?
    Sonraki İçerikE-İrsaliyeye faaliyet konusu nedeniyle zorunlu geçenler haddin altındaysa e-deftere geçmek zorunda mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz