Ana Sayfa Çalışma Hayatı Sokağa çıkma yasağı kapsamında özel izinle çalışılan günler normal mesai midir?

Sokağa çıkma yasağı kapsamında özel izinle çalışılan günler normal mesai midir?

623
0

Sokağa çıkma yasağı ilan edilen Cumartesi günlerinde özel izinle işçilerimizin bir kısmı çalışmaktadır. Çalışan işçilere mesai uygulanması gerekir mi? Çalışmayan işçilere ücret hesaplanması yapılmalı mı?

Sokağa çıkma yasağı işyerinin izin alması halinde çalışanları için normal mesai olarak devam eder. Çalışmayanların nedenlerine göre uygulama değişiklik gösterir.

Raporluysa (01) kodu ile

İşe gelmek istemiyor ise ücretsiz izin şeklinde

65 yaş üstü ise 10 kod ile bildirim yapılır

Kısa çalışması 30 Mart’ta ve 30 Haziran arası onaylanan işveren Nisan ayı bildirgesini verirken 7 günlük primi ödeyip kalan günler için eksik gün mü bildirecektir? Parmak hesabıyla 30 Mart’ta başladığı için 30-31 Mart e-bildirgesi normal verildiği için nisan ayından 5 gün prim mi ödeyecektir?

4857 Sayılı İş Kanunu 40. maddesinde “24 ve 25 inci maddelerin (III) numaralı bentlerinde gösterilen zorlayıcı sebepler dolayısıyla çalışamayan veya çalıştırılmayan işçiye bu bekleme süresi içinde bir haftaya kadar her gün için yarım ücret ödenir” hükümleri yer almaktadır. Buna göre işçiye ilk 7 gün için yarım ücret ödenecek olup, yarım ücret alınan sürelerin tamamının (7 gün) prim ödeme gün sayısı olarak APHB’de bildirilmesi gerekmektedir. Diğer yandan işçi bu 7 günlük süreyi takip eden günden itibaren en fazla 83 günlük süre boyunca KÇÖ alacaktır.

7 gün eksik gün değil çalışılmış gün hesabıyla yapılması gerekir.


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikKDV Kanununda Tam Tevkifat Uygulaması
Sonraki İçerikKısmi KDV TevkifatI Uygulayacak Alıcılar Kimlerdir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz