Ana Sayfa Muhasebe Sermaye artırımı ortaklardan ve iç kaynaklardan aynı anda karşılanabilir mi?

    Sermaye artırımı ortaklardan ve iç kaynaklardan aynı anda karşılanabilir mi?

    Limited şirket sermaye artışı hem nakit hem de iç kaynaklardan aynı anda yapılabilir mi?, Stok affı sırasında ayrılan karşılık ortaklara dağıtılırsa stopaj ödenir mi? Stok affı sırasında ayrılan karşılığın ortaklara dağıtılması halinde ortaklar bunun için kar payı olarak gelir vergisi öder mi?

    587
    0

    Limited şirketinde sermaye artışı yapacağız. Ancak hem nakdi artış olacak hem de ortaklardan alacaklar sermayeye eklenecek. Bu şekilde olabilir mi?

    Sermaye artışı nakdi veya iç kaynaklardan yapılabilir.

    Öncelikle iç kaynakların kullanılması gerekir ki bu durumda birlikte kullanılarak artışa engel bir durum yoktur.

    Diğer taraftan tespit raporları ayrı ayrı düzenlenebileceği gibi tek rapor olarak da düzenlenmesine engel bir durum gerek düzenlemelerde gerek ise uygulama bakımından bulunmamaktadır.

    2018 yılında 7143 sayılı kanun gereği stok affından faydalanacak. 525 kayda alınan emtia karşılığı hesabındaki tutarın ortaklara dağıtılabilir mi?

    525 kayda alınan emtia özel karşılık hesabı açarlar.

    Emtia için ayrılan karşılık, ortaklara dağıtılması veya işletmenin tasfiye edilmesi halinde sermayenin unsuru sayılır ve vergilendirilmez.

    Stok artışı beyanında bulunup karşılık hesabına kaydedilen tutarlar sermayenin unsuru sayıldığından, bu tutarların ortaklara dağıtılması halinde gelir vergisi tevkifatı yapılmayacaktır.

    Diğer yandan anılan tutarlar şirket ortakları tarafından da ayrıca gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmeyecektir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikAğustos 2020’de Hollanda’nın ihracatı 2019 yılı Ağustos ayına göre %2,3 geriledi
    Sonraki İçerikAraştırmacılara süper bilgisayar desteği gelecek

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz