Ana Sayfa Muhasebe Şahıs firmalarından bilanço esasına tabi olanlar firmaları için ayrı banka hesabı açmak...

    Şahıs firmalarından bilanço esasına tabi olanlar firmaları için ayrı banka hesabı açmak zorunda mı?

    3471
    0

    Bilançoya tâbi bir gerçek kişinin, banka ekstrelerinden sadece iş ile ilgili olan hareketleri mi kayda alınır? Şahsi hareketleri nasıl olacak? En doğrusu sadece bir bankayı iş ile ilgili mi kullanmalıdır?

    Müşteriniz bankada iki ayrı hesap açtıracak. Şahsi işlemleri için TASARRUF mevduatı, ticari işlemleri için ise TİCARİ mevduat. Deftere kaydedilecek hesap ticari mevduat olacaktır.

    Şahıs firması olan bir mükellefin bilanço tablosunda geçmiş yıl zararları tutarı 172.000 TL geçmiş karları ise 45.000 TL olarak gözükmektedir. Bu hesapları birbirleri arasında virman yapıp aradaki farkı firma sahibinin carisine atabilir miyim?

    Bilanço esasına göre defter tutan gelir vergisi mükellefleri 131-331 hesapları kullanılmaz.

    Elde edilen kar her yıl kasa veya banka hesabında işletme sahibince çekilir.

    Zarar bilançoda yer alan geçmiş yıl zararı ise 5 yıl içine elde edilen dönem karından beyanname üzerinden mahsup edilir.

    Ltd şirket ortağı yıl içerisinde hem şirketin banka hesabından kendi banka hesabına hem de kendi hesabından şirket banka hesabına havale işlemleri gerçekleştirmiştir. Şirket ortağının vermiş olduğu bilgi bu hareketlerin şirket harcamaları ve bazı ödemeleri ile ilgili olduğu yönündedir. Banka hesap hareketlerindeki açıklamalarda ise bu hareketler “Havale” açıklaması ile yer almaktadır. Bu harcamalar sonucunda ayrıca bir belge girişi olmamıştır. Karşılığında belirli periyotlarda şirket ortağı tarafından şirket hesabına “Havale” açıklaması ile para girişi yapılmıştır. Söz konusu hareketler 195 İş Avansı hesabında mı yoksa 131 Ortaklardan Alacaklar hesabında mı takip edilmelidir? Dolayısıyla adat hesaplanmalı mı? 195 İş Avansı hesabında takip edilecekse şirket ortağından bu konuda yazılı-imzalı bir belge alınmalı mı? 195 İş Avansı hesabında takip edilecekse Banka ekstrelerindeki “Havale” ibaresi iş avansı olduğu yönünde yeterli bir delil olur mu? 195 İş Avansı hesabında takip edilecekse yine de adat hesaplanmalı mı?

    İş avansı şirkette çalışanlara verilen iş ile ilgili harcamalar da kullanılanlarıdır. Bahsettiğiniz banka hesap hareketleri ve işlemleri için 131 ve 331 hesaplar kullanılır. Adat hesaplaması 131 hesap için yapılır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİkale Sözleşmesi Ve Bu Sözleşmede Makul Yarar Kavramı
    Sonraki İçerik2020 SMMM Ücret tarifesi

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz