Ana Sayfa Vergi Özel sağlık sigortaları gelir vergisinde indirim konusu yapılır mı?

    Özel sağlık sigortaları gelir vergisinde indirim konusu yapılır mı?

    Sigorta poliçelerinin indirim konusu yapılması

    523
    0

    Personelin kendisinin yaptırdığı ve ödediği Özel Sigorta primlerine ilişkin, ödeme makbuzlarına istinaden, işyeri bordrosunda “Gelir Vergisi indirim” işlemi açısından süre sınırı var mı?

    İndirim için süre sınırı olmaz. Aynı takvim yılı içinde işverene ibraz edilen belgelere göre indirim yapılır.

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü

       
    Sayı : 38418978-120[63-12/7]-439 13/05/2013
    Konu : Şahıs sigorta poliçelerine ilişkin indirim konusu yapılan primler  

     

    İlgide kayıtlı özelge talep formunda, 07.10.2001 tarihinden önce akdedilmiş şahıs sigorta poliçelerine ilişkin indirim konusu yapılacak primler toplamının, 4697 sayılı Kanunun Geçici 1 inci maddesi gereğince, sigorta priminin ödendiği ayda elde edilen ücret üzerinden kanunla kurulu sosyal güvenlik kurumlarına hizmet erbabı hissesi olarak hesaplanan prim veya aidatın aylık tutarını aşmaması gerekirken, bu hükmün 6327 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 5 inci maddesiyle değiştirildiği, 07.10.2001 tarihinden önce akdedilmiş şahıs sigorta poliçelerine ilişkin ödenen primlerin indirimleri ile ilgili herhangi bir düzenlemenin yapılmadığı belirtilerek, söz konusu tarihten önce akdedilmiş şahıs sigorta poliçelerine ilişkin ödenen primlerin indiriminde hangi hükmün uygulanacağı hususunda Başkanlığımız görüşüne müracaat edildiği anlaşılmıştır.

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 4697 sayılı Kanunla değişmeden önceki 63 üncü maddesinin 3 numaralı bendinde; mükellefin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat, ölüm, kaza, hastalık, sakatlık, işsizlik, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigortaları için Türkiye’de bulunan bir sigorta şirketi nezdinde akdedilmiş olması ve sigorta priminin ödendiği ayda elde edilen ücret üzerinden, kanunla kurulu sosyal güvenlik kurumlarına hizmet erbabı hissesi olarak hesaplanan prim veya aidatın aylık tutarını aşmaması şartıyla indirim konusu yapılacağına ilişkin hüküm, anılan Kanunun 4 üncü maddesiyle 07.10.2001 tarihinden geçerli olmak üzere yeniden düzenlenmiştir.

    Ancak, 4697 sayılı Kanunun Geçici 1 inci maddesinde Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce;

    a) Faaliyete başlamış olan emekli ve yardım sandıklarına ödenen primler ile bu sandıklardan iştirakçilerine yapılan ödemeler,

    b) Akdedilmiş şahıs sigorta poliçelerinin ilgili olduğu prim ve ödemeler,

    Bakımından Gelir Vergisi Kanununun 23, 25, 63, 75, 89 ve 94 üncü maddelerinin bu Kanunla değişiklik yapılmadan önceki hükümleri uygulanır.” hükümlerine yer verilerek 07.10.2001 tarihinden önce akdedilen şahıs sigorta poliçelerine ilişkin eski hükümlerin uygulanacağı belirlenmiştir.

    Söz konusu bent hükmü, 6327 sayılı Kanunun 5 inci maddesiyle “(Yürürlük 01.01.2013) Sigortanın Türkiye’de kâin ve merkezi Türkiye’de bulunan bir emeklilik veya sigorta şirketi nezdinde akdedilmiş olması şartıyla; ücretlinin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat sigortası poliçeleri için hizmet erbabı tarafından ödenen primlerin %50’si ile ölüm, kaza, sağlık, hastalık, sakatlık, işsizlik, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta poliçeleri için hizmet erbabı tarafından ödenen primler (İndirim konusu yapılacak primler toplamı, ödendiği ayda elde edilen ücretin %15’ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşamaz. Bakanlar Kurulu bu bentte yer alan oranları yarısına kadar indirmeye, iki katına kadar artırmaya ve belirtilen haddi, asgari ücretin yıllık tutarının iki katını geçmemek üzere yeniden belirlemeye yetkilidir.).” şeklinde değiştirilmiş ve eski dönemlerde akdedilen şahıs poliçelerine ilişkin özel bir düzenlemeye yer verilmemiştir.

    Buna göre, 01.01.2013 tarihinden itibaren ücretin gerçek safi değerinin tespitinde şahıs sigorta primlerinin, Gelir Vergisi Kanununun 63 üncü maddesinin 3 numaralı bendinin 6327 sayılı Kanunun 5 inci maddesi ile değiştirilen hükmü uyarınca indirim konusu yapılması gerekmektedir.


    Kaynak: İsmmmo, Gelir Vergisi Kanunu
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikSGK ile anlaşması olan kurumlar 1 Temmuz itibariyle e-deftere geçmek zorunda mıdır?
    Sonraki İçerik1 Temmuz itibariyle e-fatura kullanacak firmalar e-irsaliyeye geçmek zorunda mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz