Ana Sayfa Ekonomi Ocak-Nisan döneminde otomobil ve hafif ticari araç satışları bir önceki yılın aynı...

Ocak-Nisan döneminde otomobil ve hafif ticari araç satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre %26,3 arttı

265
0

Ekonomide bu hafta ne oldu?

TOBB Haftalık Ekonomi Bülteni

Yurtiçinde koronavirüs salgınını önlemek için getirilen kısıtlamaların kademeli kaldırılması konuşulurken, yurtdışında ABD’de açıklanan işsizlik rakamları öne çıktı.

Yurt İçi Gelişmeler

• Nisan ayında Tüketici Güven Endeksi (TÜFE), bir önceki aya göre %0,85, bir önceki yılın aynı ayına göre %10,94 arttı.
• Ocak-Nisan 2020 döneminde havalimanında yolcu sayısı, Ocak-Nisan 2019 dönemine göre %41,1 azaldı.
• Mart ayında 48,1 olan İmalat Müdürleri Satın Alma Endeksi (PMI), Nisan ayında 33,4 seviyesinde değer alarak imalat sektöründeki daralmanın devam ettiğine işaret etti. Endeksin alt bileşenlerine bakıldığında istihdam ve yeni sipariş göstergelerinde düşüş görülürken, nihai ürün fiyatı göstergesinin arttığı görüldü.
• Ocak-Nisan döneminde otomobil ve hafif ticari araç satışları, bir önceki yılın aynı dönemine göre %26,3 artarken, Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %14,6 oranında azaldı.
• Koronavirüs salgınını önlemek için alınan tedbirlerle birlikte getirilen kısıtlamaların Temmuz’a kadar kademeli olarak kaldırılacağı duyuruldu.

Yurt Dışı Gelişmeler

• ABD’de son haftada işsizlik maaşı başvuruları, bir önceki haftaya kıyasla azalarak 3 milyon 169 bin kişi oldu.
• ABD’de Nisan ayında tarım dışı istihdam, 20,5 milyon kişi azaldı. İşsizlik oranı, %14,7 ile beklentilerin altında gerçekleşti.
• ABD’de Mart ayında bir önceki aya göre ihracat %9,6, ithalat %6,2 oranında geriledi. Böylece ABD’de dış ticaret açığı 44,4 milyar $ seviyesine çıktı.
• ABD’de Nisan ayında ISM İmalat Dışı Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI), 41,8 seviyesinde gerçekleşerek 50 eşik değerin altında kaldı.
• Euro Alanı’nda Mart ayında perakende satışlar, bir önceki aya göre %11,2 azalarak beklentilerin üzerinde geriledi.
• Euro Alanı’nda Nisan ayında Hizmet Sektörü Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) bir önceki aya göre azalarak 12 seviyesinde gerçekleşti.
• Uluslararası Para Fonu (IMF), üyesi olan 189 ülkenin 50’sine koronavirüs salgını ile mücadele etmeleri amacıyla yaklaşık 18 milyar $ değerinde acil finansman sağlama kararı aldığını açıkladı. Acil finansman programına başvuran diğer ülkelerin taleplerinin de değerlendirileceği belirtildi.
• Almanya’da Mart ayında sanayi üretimi, bir önceki aya göre %9,2 ile beklentilerin üzerinde düştü.
• İngiltere’de Nisan ayında Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) sert düşüle 13,4 değerini aldı.
• İngiltere’de Mart ayında 36,0 seviyesin


Kaynak: TOBB Ekonmi Bülteni 09.05.2020
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikBütçesi 1.2 milyar TL olan IPARD-II 9. Kırsal Kalkınma Desteği Başvuru Çağrısı Açıldı
Sonraki İçerikÇalışanlarımız için ücretsiz izin desteğine ne zamana kadar başvuru yapmalıyız?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz