Ana Sayfa Mevzuat Ne olacak bu Kuzey İrlanda’nın hali?

Ne olacak bu Kuzey İrlanda’nın hali?

871
0

Geçen Çarşamba Başbakan May tarafından ilan edilen Brexit anlaşması, Kuzey İrlanda ile sorunlara yol açarken bazı bakanların da istifalarını beraberinde getirdi.

2016 yılında alınan Brexit kararı, bir hükümet krizi doğurdu.

Anlaşmanın en tartışmalı kısmı, AB üyesi olan İrlanda Cumhuriyeti ile İngiltere’ye bağlı Kuzey İrlanda arasındaki sınır sorunu oldu. Belfast Anlaşması’na göre iki İrlanda arasında sınır olmaması gerekiyor.

Süreç sonunda tarafların gelecekteki ticari ilişkilerine dair bir anlaşmaya varamamış olması durumunda üzerinde görüş birliğine varılan “tedbir maddesi” yürürlüğe girecek. Bu maddeye göre İngiltere ile AB arasında ortak bir Gümrük Birliği bölgesi oluşturularak Kuzey İrlanda ile İrlanda Cumhuriyeti arasında fiziki sınır ve gümrük duvarı oluşması engellenecek.  Kuzey İrlanda’da başta tarım ve çevre alanlarında ilave AB kuralları da geçerli olacak. AB, bu kuralları denetlemek amacıyla bölgede temsilcilik bulunduracak. Kuzey İrlanda ürünlerinin menşeli “Kuzey İrlanda (İngiltere)” şeklinde özel olarak belirtilecek.

Tedbir maddesi ise İngiltere ile AB, Kuzey İrlanda sorununa yönelik kalıcı çözüm sunan bir ticaret anlaşması yapılana kadar yürürlükte kalacak. Tedbir maddesi ancak bir komisyonun kararı ile yürürlükten kaldırılabilecek.

Bu anlaşmadan memnun olmayan farklı kesimler de mevcut.

İskoçya, Kuzey İrlanda’ya tanınan ayrıcalıkların rekabet koşullarını kendisi aleyhine değiştireceğini iddia ediyor. “Kuzey İrlanda için önerilen düzenleyici rejimin İngiltere’nin toprak bütünlüğü için gerçek bir tehdit teşkil ettiğine inanıyorum. Ayrılmamız konusunda AB’ye veto hakkı veren, süresiz bir tedbir maddesini de destekleyemem” cümlesini sarf eden Brexit Bakanı Dominic Raab ise geçen hafta istifa etti.


Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebe News veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Önceki İçerikApple Iphone’lara olan talebin azalması borsayı da etkiledi!
Sonraki İçerikMasraf katili kendi başını yaktı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz