Ana Sayfa Muhasebe Moto kuryenin mart ayında satacağı motosiklete 2022’de 1 yıllık amortisman ayrılır mı?

    Moto kuryenin mart ayında satacağı motosiklete 2022’de 1 yıllık amortisman ayrılır mı?

    800
    0

    2. Sınıf İşletme defteri motor kurye işi yapmakta olan mükellef motorunu yenilemek amacıyla satmış bulunmaktadır. Mart ayında satmış olduğu motosiklet için 2022 yılı için 1 senelik amortisman ayrılmasında bir sakınca olur mu?

    Uygulanan amortisman yöntemi normal amortisman. Yoksa sadece Ocak Şubat Mart ayları için mi amortisman ayırmam daha uygun olur. Normalde 11 ayda bile aldığımız sabit kıymetlere Normal amortismanlarda 1 yıl için amortisman ayırabiliyoruz ancak Sabit kıymet satışında da 1 yılın tamamını ayırmak daha uygun olur diye düşünmekteyim.

    Ocak Şubat Mart ayları için Amortisman ayrılır.


    Yeniden değerleme yaptığımız maddi duran varlıklara ilişkin olarak 2021 son dönem amortisman ayırırken nasıl bir yol izleyeceğiz?

    İsteyen mükellefler Yeniden değerleme işlemi yaptıktan sonra yapılacak Muhasebe kaydında Normal amortisman kaydına ilave olarak 522 hesap oluşturulur. 

    Yeniden değerleme işlemi için VUK 530 sayılı Genel tebliği inceleyiniz. 

    Tebliğde örnek uygulama ve muhasebe kayıtları mevcuttur.


    Leasing ile CNC  torna tezgahı alındı. Sözleşme bitince şirketin olacak. Sözleşme 1 yıllık. Amortismanı geçici dönemine kadar ödediği tutardan mı, yoksa normal almış alış tutarı üzerinden mi amortisman ayrılmalıdır?

    Leasing ile alınan ATİK’ler kiralama işleminin başladığı tarihten itibaren tamamı üzerinden amortisman ayrılmaya başlanır. Amortisman yıllık olarak ayrılır. 

    Geçici vergi dönemlerinde ise her geçici vergi dönemine isabet eden kısım giderleştirilir.


    Tapuda iskele olarak geçen, Yat bağlama limanı olarak anılan ve Kıyı İşletme Tesisi olarak ruhsatlanan Yat ve Teknelerin bağlandığı ve barındığı yerlerin amortisman oranı kaç yıldır?

    36.3. Gemi ve Botların İnşa Edildiği Kuru Rıhtım ve Saha Uygulamaları: (36.1 ve 36.2.)sınıflarına dahil edilmeyen gemi, bot, gemi yüzdüren dubalar, rıhtımda kullanılan delme araçları ve özel fabrikasyonların imalatında ve tamirinde kullanılan iktisadi kıymetler ve su, kanalizasyon ve elektrik sistemleri gibi yüzen ve sabit kuru rıhtımlar, gemi havuzları, İSKELELER, gemi güzergâhları ve bütün diğer saha uygulamaları (Binalar ve bunların yapısal eklentileri hariç) FAYDALI ÖMÜR 16 YIL, YILLIK ORAN % 6,25 Aşağıdaki linkte bulunan Amortisman listesini inceleyiniz. 

    https://www.gib.gov.tr/sites/default/files/fileadmin/user_upload/Yararli_Bilgiler/amortisman_oranlari.pdf


    Kaynak: GİB, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİkinci el binek otoyu satarken kar üzerinden hesaplanacak KDV oranı %18 mi yoksa %1 mi uygulanacak?
    Sonraki İçerikYeni çıkan Türk Lirasını koruma kanunu kapsamında döviz olarak kesilen navlun (yurt dışı taşıma ) faturaları döviz olarak mı ödenebilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz