Ana Sayfa Vergi Maske ihracatı dolayısıyla devlete hibe edilen maskeler gider olarak yazılabilir mi?

Maske ihracatı dolayısıyla devlete hibe edilen maskeler gider olarak yazılabilir mi?

Hibe edilen malların KDV karşısındaki durumu nedir? Bedelsiz bir işlemde BS’de rakam nasıl olacaktır?

1176
0

Maske imalatı yapan müşterim, yaptığı ihracat kadar maskeyi kanun dolayısı ile devlete hibe etti. Bedelsiz olarak miktar yazılarak e-arşiv fatura kesildi. Hibe edilen malların KDV karşısındaki durumu nedir? Bu teslimatın bs beyanı durumu nedir? Geçici beyanda stoklardan düşülen meblağ gider mi olur?

1- KDV hesaplanmaz.

2- Bs formunda bildirilir.

3- Gider yazılmaz. KKEG olarak kayıtlara alınır.

Geçici vergi beyannamesine KKEG eklenir Aynı Geçici vergi beyannamede ise Matrah bölümünde kazancın bulunması halinde indirilecek indirim ve istisnalar alanında bulunan indirimler bölümünden seçim yapılarak matrah dan indirimi sağlanır.

Firmamız maske ihracatında bulundu ve ihracat rakamı kadar maskeyi DMO HİBE etti. Yani bedelsiz bir işlem yapıldı. Burada BS’de rakam nasıl olacaktır? Bir de bunun maliyet kaydı hakkında nasıl bir yol izlenmesi gerekir?

Hibede olsa da Fatura düzenlenir. Düzenlenen fatura B formuna yazılır. Yapılan bağış için düzenlenecek fatura KKEG yazılır. Geçici vergi beyannamesinde ve yıllık beyannamesinde KKEG eklenir. Kurumlar vergisi matrahından Kazancın bulunması halinde kurum kazancının %5’i kadar indirim yapılır. KVK 10(1)c

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Binek araçlara ait KKEG’leri hangi hesapta takip edebiliriz?

KKEG’lerin KDV’si indirilebilir mi?

Binek otomobillere ait KKEG olarak kaydedilen KDV’leri geçici vergi beyannamesinin hangi satırında göstermeliyiz?

 

Önceki İçerikHasılat esaslı vergilendirmeye tabi olan mükellefler hangi beyannamelerin bildirimini yapar?
Sonraki İçerikDoktorlar hekim pos cihazlarını kullanmaya devam edebilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz