Ana Sayfa İstatistik Mart ayında perakende satış hacmi Şubat ayına göre %0,2 azaldı

Mart ayında perakende satış hacmi Şubat ayına göre %0,2 azaldı

486
0

Ekonomide bu hafta ne oldu?
TOBB Haftalık Ekonomi Bülteni

Yurtiçinde koronavirüs salgınının olumsuz etkilerinden ekonomiyi korumak amacıyla bazı ithal ürünlere getirilen ek gümrük vergisi konuşulurken, yurtdışında olumsuz açıklanan ekonomik veriler konuşulmaya devam etti.

Yurt İçi Gelişmeler

• Koronovirüs salgın etkisinin görülmediği Şubat ayında 15 ve daha yukarı yaşta olanlarda işsiz sayısı, geçen yılın aynı ayına göre azalarak 4 milyon 228 bin kişi oldu. Aynı dönemde işsizlik oranı 1,1 puanlık azalış ile %13,6 seviyesinde gerçekleşirken, 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı 1,7 puan azalışla %24,4 oldu.
• Koronovirüs salgını etkisinin yeni görüldüğü Mart ayında perakende satış hacmi, Şubat ayına göre %0,2 azaldı. Aynı dönemde gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %8,7, otomotiv yakıtı satışları %3,2 azalırken, gıda, içecek ve tütün satışlarında %17’lik artış olması dikkat çekti.
• Mart ayında sanayi üretimi bir önceki aya göre %7,1, bir önceki yılın aynı ayına göre %2 azaldı.
• Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat birim değer endeksi %2,5, ithalat birim değer endeksi %6,4 azaldı. Aynı dönemde ihracat miktar endeksi %16 azalırken, ithalat miktar endeksi %8,8 arttı.
• Nisan ayında konut satışları, bir önceki yılın aynı ayına göre %55,5 azalarak 42.783 oldu. İpotekli konut satışları ise aynı dönemde %23,9 azaldı.
• Koronavirüs salgınının olumsuz etkilerinden ülke ekonomisini korunma amacıyla altından ve kıymetli taşlardan mücevherat, bazı elektronik ev eşyaları, zirai alet ve makineleri ve hijyenik ürünleri de kapsayan çeşitli ithal ürünlere 30 Eylül 2020’ye kadar geçerli olacak %30’a, daha sonra ise %25’e varan oranlarda ilave gümrük vergisi uygulanacak.

Yurt Dışı Gelişmeler

• ABD’de Nisan ayında çekirdek tüketici fiyatları, bir önceki aya göre %0,4 azaldı. Aynı dönemde çekirdek üretici fiyatları da %0,3 düşüş kaydetti.
• ABD’de son haftada işsizlik maaşı başvuruları 2 milyon 981 bin kişi olarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti.
• ABD’de Nisan ayında perakende satışlar, bir önceki aya göre %16,4 azalarak rekor düşüş yaşadı.
• ABD’de Nisan ayında sanayi üretimi, bir önceki aya göre %11,2 azaldı.
• Euro Alanı’nda Mart ayında sanayi üretimi, bir önceki aya göre %11,3, bir önceki yılın aynı ayına göre %12,9 geriledi.
• Euro Alanı ekonomisi, öncü verilere göre 2020 yılının ilk çeyreğinde çeyreklik bazda %3,8 daraldı.
• İngiltere ekonomisi, Mart ayında bir önceki aya göre %5,8 daraldı. Öncü verilere göre 2020 yılının ilk çeyreğinde ise İngiltere ekonomisinde bir önceki çeyreğe göre %2’lik azalış gözlendi.
• İtalya’da Mart ayında sanayi üretimi, Şubat ayına göre %28,4 azalarak beklentilerin üzerinde daraldı.
• Çin’de Nisan ayında sanayi üretimi, geçen yılın aynı ayına göre %3,9 ile beklentilerin üzerinde genişledi.


Kaynak: TOBB 16.05.2020
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikSokağa çıkma yasağı olan günler personelin yıllık izin süresinden düşülebilir mi?
Sonraki İçerikGeçici vergi beyannamesinde Kâğıt ve e-arşiv fatura bilgileri aynı anda yazılmalı mıdır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz