Ana Sayfa Muhasebe Kuyumculuk faaliyetinde enflasyon düzeltmesi nasıl yapılır?

Kuyumculuk faaliyetinde enflasyon düzeltmesi nasıl yapılır?

2743
0

Kuyumcu muhasebesinde yapılan enflasyon düzeltmeleri neticesinde oluşan farklar dönem sonunda nasıl kapatılmalıdır?

Örneğin;153 stoklarına enflasyon farkı oluşturulduğunda kayıt 153 alacaklı 698 borçlu şeklinde kayıt atıldı. Katsayıdan dolayı bunun gibi diğer kalemlere işlem yapıldı. Dönem sonunda 153 hesabında oluşan enflasyon farkı alacak hesabı nasıl kapatılmalıdır? Dönem sonunda hangi kayıtlar atılmalıdır. Alacak bakiyesi olarak devir mi edilmelidir?

 

153 hesapta bir işlem yapılmaz.

 

698 Enflasyon Düzeltme Hesabının İşleyişi: Parasal olmayan bilanço kalemlerinin düzeltilmesi sonucu oluşan farklar ilgili varlık ve kaynaklara ilişkin defteri kebir hesaplarına (bu hesaplarda enflasyon düzeltmelerinin yarattığı farklar için açılacak tali hesaplara) karşılık bu hesaba kaydedilir.

 

Parasal olmayan varlık kalemlerinin enflasyona göre düzeltilmesi sonucu ortaya çıkan artışlar bu hesabın alacağına, parasal olmayan kaynak kalemlerindeki artışlar ise borcuna yazılır.

 

Bu hesap, alacak ve borç kalanı vermesi durumuna göre, 648 Enflasyon Düzeltmesi Karları veya 658 Enflasyon Düzeltmesi Zararları hesabına devredilerek kapatılır.

 

648 Enflasyon Düzeltme Karları Hesabının İşleyişi: Enflasyon düzeltme karları ortaya çıktığında hesabın alacağına kaydedilir. Dönem sonunda bu hesap 690 Dönem Kar veya Zararı Hesabına aktarılarak kapatılır. 658 Enflasyon Düzeltme Zaraları Hesabının İşleyişi: Enflasyon düzeltme zararları ortaya çıktığında hesabın borcuna kaydedilir. Dönem sonunda bu hesap 690 Dönem Kar veya Zararı Hesabına aktarılarak kapatılır.

 

 

 

 

 

 

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Geçici vergi beyannamesine son fatura bilgisi olarak 7 ay önceki fatura yazılabilir mi?

 

Yıllara sari işin kazancını geçici vergide beyan edecek miyim?

 

Sonraki yıla sarkan inşaat işini geçici vergi beyannamesinde bildirecek miyim?

 

Matrah artırımını geçici vergi beyannamesinde bildirmedik. Sonraki dönem geçici vergide gösterebilir miyiz?

 

 

Önceki İçerikÜrdün ve Kuveyt el ele
Sonraki İçerikİngiltere Brexit öncesi ticaret anlaşmalarını gözden geçiriyor

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz