Ana Sayfa Muhasebe Kur farkı işlemi doğuran işlemlerde güncel kur üzerinden mi yoksa kur farkını...

Kur farkı işlemi doğuran işlemlerde güncel kur üzerinden mi yoksa kur farkını doğuran işlemin tarihindeki kura göre mi fatura düzenlenmelidir?

664
0
Kur farkı işlemi doğuran işlemlerde güncel kur üzerinden mi yoksa kur farkını doğuran işlemin tarihindeki kura göre mi fatura düzenlenmelidir?

Yabancı para ile kesilen faturalarda KDV Genel Tebliğ 5.3 Kur farkları açıklamasına göre teslim veya hizmetin yapıldığı tarih ile bedelin tahsil edildiği tarih arasında ortaya çıkan kur farkları için fatura düzenlenmesi yazıyor. Aynı tebliğin son paragrafında Geçici vergi dönemlerinde VUK uyarınca yapılan değerlemeler sonucu oluşan kur farkları üzerinden KDV hesaplanmaz yazmış. Burada bir tereddüt yaşamaktayım. Örneğin fatura ikinci ayda mart ayında VUK’a göre değerleme yaptım. Nisan’da ödedim. Firma aradaki fark için kur farkı kestirmek istediğinde fatura tarihi olan şubat ayının kurunu almayıp. Değerlemenin yapıldığı mart ayı ile ödeme arasındaki kuru almış. Bu doğru mudur? Bunu açıklayan özelge ya da kanuni bir dayanak var mı?

Yapılan uygulama doğrudur. Yasal dayanak VUK 3. maddesi; “Vergi kanunları lafzı ve ruhu ile hüküm ifade eder. Lafzın açık olmadığı hallerde vergi kanunlarının hükümleri, konuluşundaki maksat, hükümlerin kanunun yapısındaki yeri ve diğer maddelerle olan bağlantısı göz önünde tutularak uygulanır.”

Lafz: Kanunda yazan şekil

 

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

KDV istisnalı düzenlenmiş dövizli faturaya istinaden oluşan kur farkının faturasında KDV olacak mıdır?

Dövizli çek girişi ve çıkışı arasında oluşan kur farkı için fatura düzenlenmeli midir?

Peşin ithalatta oluşan kur farkı hangi muhasebe hesabında takip edilir?

 

Önceki İçerikSevk irsaliyesi ile malın fiili sevk tarihi teslimi arasında yasal bir süre var mı?
Sonraki İçerikMars’ta Tatil İçin Hazırlık (NASA / Evreni Keşfetmek)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz