Ana Sayfa Çalışma Hayatı Kısa çalışma ödeneği kişinin ileride alacağı emeklilik maaşını etkiler mi?

    Kısa çalışma ödeneği kişinin ileride alacağı emeklilik maaşını etkiler mi?

    683
    0
    Bir firmamız kısa çalışma ödeneğinden faydalanacak. Burada çalışan kişi emekli olmayı düşünüyor. Yılbaşından önce emekliliğe başvurması mı yoksa birkaç ay daha kısa çalışma ödeneğinden faydalanarak çalışıp daha sonrasında emeklilik için başvurması mı avantajlı olur?
    Kısa çalışma ödeneği alırken emekli olması emeklilik kazançlarını etkiler mi?

    Kısa çalışma ödeneğinden yararlanan işçilerin adına spek üzerinden prim yatırılmamaktadır.

    İşçi emeklilik şartlarından yaş dışında tüm şartları yerine getirmişse adına kçö uygulamasının yapılması sorun olmayacaktır.

    Ama gün eksiği var ise kçö döneminde adına prim yatırılmadığı için prim gün sayısı da düşük kalacaktır.

    Emekli aylığı; ortalama kazanç, prim gün sayısı, enflasyon, büyüme hızı gibi birçok faktöre göre tespit ediliyor. Ortalama aylık kazancın, prim gün sayısına göre hesaplanan aylık bağlama oranı ile çarpılması sonucu emekli aylığı tutarı belirleniyor. Ortalama aylık kazanç da dönemsel tüketici enflasyonuna göre hesaplanıyor ve büyüme hızının yüzde 30’u üzerine ekleniyor.

    Özetle, güncellenmiş aylık kazanç ile aylık bağlama oranının çarpımı sonucu emekli maaşı belirleniyor, bu maaş da geçmiş enflasyon oranında artırılıyor.

    2021’nin ocak sonunda emekliliğinizi talep ederseniz 2020 yılı enflasyonu ve gelişme hızına göre aylık bağlanacak bunun üzerine 2021 Ocak emekli zammı da eklenecektir.

    2020 enflasyon ve büyüme hızı belli ama 2021 enflasyon ve büyüme hızı belli değil.

    Bundan sonrası ise tahminlerdir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik7256 sayılı kanun kapsamında Bağ-Kur borcunu taksitlendirdiğimde gecikme faizlerinin ne kadarlık kısmı silinir?
    Sonraki İçerikBilanço defterinden işletme defterine geçiş yapacak firmalar ne zaman kadar defter beyan sistemine başvuru yapmalıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz