Ana Sayfa Çalışma Hayatı Kısa çalışma ödeneği almaya hak kazandığı tarih itibariyle kişilere 7 günlük yarım...

Kısa çalışma ödeneği almaya hak kazandığı tarih itibariyle kişilere 7 günlük yarım ücret vermeli miyiz?

624
0

KÇÖ başvurumuz onaylandı ve İŞKUR’dan yeni gelen evraklarda; ‘kısa çalışma başlama tarihi 23 Mart olan firma 22 günlük brüt ücret yazmalıdır. Ancak firmanın kısa çalışma başlama tarihi 1 Nisan ise gün sayısına 0, brüt ücret kazançlarına da 0 yazılmalıdır’ ibaresi yer almaktadır. Nasıl bildirim yapmamız gerekiyor?

Bazı İŞKUR’lar başvuru tarihini dikkate alarak 7 gün hesaplamasını ve primini XML dosyası olarak talep etmektedir. Bazı İŞKUR’lar çalışılan gün sayısı ve 7 gün (yarım ücret ödenen) aphb bildirimine göre XML dosyası istemektedirler. Çünkü APHB SGK’na bildirimdir.

APHB verilirken Fiili çalışılan gün sayısı + 7 gün zorlayıcı neden toplanarak bildirilmelidir.

Kalan günler ise KÇÖ kapsamında uygunluk var ise 18 eksik gün neden ile bildirilmelidir.

İŞKUR bildirimi XML dosyasını sizden istenildiği gibi vermeniz halinde de SGK bildiriminiz aynı kalacaktır.

20.03.2020-19.03.2020 arası kısa çalışma ödeneği başvurusu onaylanmıştır.

Mart ayı için bordro hazırladım. Nasıl bildirim yapmalıyım?

Fiilen çalışılan gün + 7 gün zorlayıcı nedenlerle yarım ücret aphb bildirim kalan günlerde İŞKUR uygunluk halinde KÇÖ olarak bildirimini yapmanız gerekmektedir.


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikBelediye ve bağlı kuruluşların prim borçları ertelenecek..
Sonraki İçerikİhracatçı firmaların dijital varlıklarına katkı sağlamak amacıyla Türk İhraç Ürünleri Portalı oluşturuldu..

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz