Ana Sayfa Muhasebe Kıdem tazminatı karşılığı gibi KKEG niteliğindeki karşılıklar enflasyon düzeltmesine tabi tutulacak mı?

    Kıdem tazminatı karşılığı gibi KKEG niteliğindeki karşılıklar enflasyon düzeltmesine tabi tutulacak mı?

    Şüpheli alacak karşılığı parasal mahiyet taşıdığından enflasyon düzeltmesine tabi tutulmayacaktır

    74
    0

    GİB’in 24.11.2023 Tarihli Taslak Tebliğ ekinde yer alan parasal ve parasal olmayan kıymetlerin gösterilmiş olduğu listeler, işletmelerde para olarak yalnızca Türk Lirasının kullanıldığı prensibine dayanılarak hazırlanmış olup, mükellefler yabancı para birimi için kur farkı hesaplaması gibi değerleme işlemlerini VUK’un mevcut hükümleri doğrultusunda aynen değerlemeye devam edeceklerdir. Bunlar için enflasyon düzeltmesi yapılmayacaktır. Örneğin Kasa ve bankadaki paralar için bir değerleme yapılmayacaktır.

    Karşılıklar, bunların karşılık olarak ayrıldığı kaynağın, parasal olan veya olmayan kıymet olup olmamasına göre, enflasyon düzeltmesinde dikkate alınması gerekir. Enflasyon düzeltmesine  işlemine tabi olacak karşılıklar da 213 sayılı Kanun hükümlerine göre ayrılması mümkün olan karşılıklardır. KKEG niteliğinde olanlar için düzeltme yapılmayacaktır.

    Buna göre, VUK’a göre ayrılması mümkün olmayan bir karşılıklar, bilançoda yer alsa bile enflasyon düzeltmesinde dikkate alınmayacaktır. (Örneğin, kıdem tazminatı karşılığı, garanti gider karşılığı) (VUK’a uygun olarak ayrılmış olan şüpheli alacak karşılığı ise parasal mahiyet taşıdığından enflasyon düzeltmesine tabi tutulmayacaktır).

    Hisse senetleri esas itibarıyla parasal olmayan bir iktisadi kıymettir ve düzeltme/taşıma katsayısı ile çarpılmak suretiyle düzeltme işlemi gerçekleştirilecektir.

    Ancak, işletmelerin aktifinde bulunan yabancı para cinsinden hisse senetleri, iştirakler ve avansların, 213 sayılı Kanunun mükerrer 298 nci maddesinin (A) fıkrasının (8) numaralı bendinin verdiği yetkiye istinaden, düzeltme tarihindeki döviz kuru ile düzeltilmeleri uygun görülmüştür.

    İktisadi işletmeye dâhil olup düzeltme işlemine konu olan parasal olmayan kıymetlerin, işletme ile aidiyeti, düzeltmeye esas tarih ve bedellerinin tevsiki zorunludur.

     


    Kaynak: GİB – Tebliğ Taslağı
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKimler enflasyon düzeltmesi yapacaktır?
    Sonraki İçerikEnflasyon düzeltmesi yapmadan önce her zaman olduğu gibi normal ticari bilanço hazırlanmalıdır

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz