Ana Sayfa Vergi KDV’den muaf satış yapan firmalar KDV matrah artırımı yapmak için gelir ve...

    KDV’den muaf satış yapan firmalar KDV matrah artırımı yapmak için gelir ve kurumlar matrah artırımı da yapmalı mıdır?

    635
    0

    Mükellefim yayıncı ve kitap satışı yapıyor. (KDV %0) 2019 Yılı için EK14 ile KDV artırımı yaptım. Hata verdi.2019 yılı için, bu beyannamede herhangi bir dönemde Hesaplanan KDV “0” veya boş olduğundan EK17 beyannamesi ile başvuruda bulunulması gerekmektedir. Ancak EK 17 ile artırım yapıldığında da Kurumlar vergisi matrah artırımı tutarını matrah olarak esas alıyor ve %18 KDV hesaplıyor. Bu durumda mükellef hem KURUMLAR vergisi için 112.400,00 %20 (veya 15) ödeyecek hem de KDV artırımı için ilgili matrahın %18’ini ödeyecek. Ne yapmalıyım?

    Kitap satışı istisna olduğu için EK 17’nin verilmesi gerektiği görüşündeyiz. 

    KDV ARTIRIMI BİLDİRİMLERİ (BİLDİRİM KODLARI )

    1)- Sene içindeki bütün dönemlere ait beyannamelerini veren ve bütün dönemlerde hesaplanan KDV çıkan mükellefler için KDV artırım bildirimi kod: 5/3-a (Ek-14)

    2)- Yıl içinde hiç beyanname vermemiş veya yalnızca 1 ya da 2 dönem beyanname verenler ile vergilendirme dönemleri 3 aylık olup, hiç beyanname vermeyen mükellefler için KDV artırım bildirimi 3 AYLIKLARI SADECE NAKLİYECİLER VERİR ) 5/3-b,1c (Ek-15)

    3)-Yıl içinde 12 dönemden az, 2 dönemden çok beyanname veren mükellefler için KDV arıtırım bildirimi (GV ve KV matrahı artırımı yapılmış olacak) kod ; 5/3-b,2c (Ek-16)

    4)- İstisnalar veya tecil/terkin kapsamına giren işlemler ile BAZI DÖNEMLERDE HESAPLANAN KDV’Sİ ÇIKAN mükellefler için KDV artırımı bildirimi (GV ve KV Matrahı artırılarak mukayese yapılır. ) kod ; 5/3-b3 (Ek-17)


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikPandemi nedeniyle alınan hibe destekleri gelir olarak yazılmalı mıdır?
    Sonraki İçerikPersonel adına ödenen özel sağlık sigortası gider olarak yazılır mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz