Ana Sayfa SGK Ev hizmetlerinde çalışan personeller kısa çalışma veya nakdi ücretsiz izin desteğinden faydalanabilir...

    Ev hizmetlerinde çalışan personeller kısa çalışma veya nakdi ücretsiz izin desteğinden faydalanabilir mi?

    828
    0
    Ev hizmetinde çalışan bayan bir mükellefimiz evinde ayda 13 gün SGK’lı gösteriliyor. Aynı bayan mükellefin kızının evinde de 13 gün SGK’lı gösteriliyor. Yani iki farklı işveren iki farklı adreste ayda toplam 26 gün SGK’lı gösteriliyor. Bu kişi pandemi dolayısıyla kısa çalışma ödeneği veyahut nakit ücretsiz izin desteği almaya hakkı varmı?

    5510 sayılı Kanunun Ek 9’uncu maddesi ve bu madde kapsamında çıkarılan Ev Hizmetlerinde 5510 sayılı Kanunun Ek 9 uncu Maddesi Kapsamında Sigortalı Çalıştırılması Hakkında Tebliğ hükümlerine göre; ev hizmetlerinde işveren yanında 10 gün ve daha fazla süreyle çalışanlar, 4/1-a kapsamındaki sigortalılara (SSK) sağlanan haklardan aynı şekilde yararlanacak, bu sigortalılar hakkında uzun ve kısa vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası ve işsizlik sigortası hükümleri uygulanacaktır.

    Kısaca, bu durumda olan çalışanlar hakkında tüm sigorta kollarına tabi sigortalılar için uygulanan hükümler uygulanacaktır. 10 günden daha az süreyle çalışanlar hakkında sadece iş kazası ve meslek hastalığı sigortası uygulanacak, diğer sigorta hükümleri uygulanmayacağı gibi işsizlik sigortası hükümleri de geçerli olmayacaktır.

    Tüm bu açıklamalar çerçevesinde, ev hizmetlerinde ayda 10 gün ve daha fazla süreyle çalışanlar da diğer kısa çalışma ödeneğinden yararlanma şartlarını (Covid-19 sebebiyle haftalık çalışma süresinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması, işverenin kısa çalışma talebinin uygun bulunması, işçinin kısa çalışmaya tabi tutulması ve kısa çalışmanın başladığı tarih itibarıyla son 60 gün hizmet akdine tabi olması ve son 3 yılda en az 450 gün süreyle prim ödeme şartlarını taşıması) sağlaması gerekir.

    Ancak Ev hizmetlerinde çalışanların ve bakıcıların sigorta statüleri farklı ise sizin bu çalışanı nasıl sigortaladığınız, İŞKUR’a kayıtlı olup olmadığı, işsizlik sigortası için kesinti yapılıp yapılmadığı gibi durumlar söz konusu olacaktır. Kısa çalışma ödeneğinden 4/A’lı çalışanlar yararlanabiliyor.

    Ayrıca işverenin kısa çalışma ödeneğine başvurması için belirli durumlar gerekiyor. Bu şartlarda ev hizmetlerinde çalışanlar ile bakıcılar için kısa çalışma ödeneğinden yararlanamazsınız.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikYurt dışındaki para ve altınları Türkiye’ye getirenler vergi ödemeyecek! Sadece Beyan Edecek
    Sonraki İçerikÖğrenim ve Katkı Kredisi Borçlarına İlişkin Broşür Yayınlandı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz