Ana Sayfa Vergi Defterlerin kapanış tasdiki ve uzlaşma komisyonuna vekaletnamenin aslı veya suretinin ibrazı

    Defterlerin kapanış tasdiki ve uzlaşma komisyonuna vekaletnamenin aslı veya suretinin ibrazı

    Uzlaşma komisyonuna vekâletnamenin  aslı veya onaylı bir örneği ibraz edilebileceği gibi, ibraz edilen vekâletnamenin aslının görülüp fotokopisinin aslı gibidir şerhi koyularak dosyada muhafaza edilmesi  de mümkün bulunmaktadır.

    417
    0

    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
    Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

    Sayı

    :

    B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-883

    05/07/2011

    Konu

    :

    Defterlerin kapanış tasdiki ve uzlaşma komisyonuna vekaletnamenin aslı veya suretinin ibrazı.

    İlgide kayıtlı özelge talep formunun incelenmesinden, envanter ve yevmiye defterlerine kapanış tasdiki yapılmasının zorunlu olup olmadığı ve uzlaşma komisyonuna vekaletnamelerin aslının mı yoksa suretinin mi ibraz edilmesi gerektiği hususunda Başkanlığımız görüşüne müracaat edildiği anlaşılmıştır.

    213 sayılı Vergi Usul Kanununun 220 nci maddesinde, yevmiye ve envanter defterleri, işletme defteri, çiftçi işletme defteri, imalat ve istihsal vergisi defterleri (Basit İstihsal Vergisi defteri dahil), nakliyat vergisi defteri, yabancı nakliyat kurumlarının hasılat defteri, serbest meslek kazanç defterinin kanunda yer alan esaslara göre tasdik ettirilmesinin mecburi olduğu hükme bağlanmıştır.

    Türk Ticaret Kanununun 70 nci maddesinin son fıkrasında, “Yevmiye defteri yeni senenin en geç Ocak ayı sonuna kadar notere ibraz edilip son kaydın altına noterce (Görülmüştür) sözü yazılarak mühür ve imza ile tasdik ettirilmek şarttır.” hükmü, envanter defterine ilişkin olarak 72 nci maddenin dördüncü fıkrasında ise, “…Noterin yapacağı muamele hakkında 70 inci maddenin son fıkrası tatbik olunur…” hükmü yer almaktadır.

    Yukarıda yer alan hükümlere göre, defterlere kapanış tasdiki yaptırılması Türk Ticaret Kanununda yer alan bir zorunluluk olup, sadece yevmiye ve envanter defterleri için söz konusudur. Ancak, ticari defterlerin kapanış tasdikinin yapılmasına ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanununda herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.

    Diğer taraftan, 147 Seri No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin “Uygulamada Gözönünde Tutulacak Hususlar” başlıklı ikinci bölümünde, uzlaşma komisyonuna başvurma ve görüşmelere katılma konusunda mükellef adına hareket edecek kişilerin noterlerce düzenlenen ve vergi dairesince mükellef adına tarh edilen vergi veya muhatap adına kesilen ceza miktarları üzerinde uzlaşmaya yetkili oldukları şerhini taşıyan resmi vekâletnameye sahip olmasının yeterli bulunduğu açıklamasına yer verilmiştir.

    Buna göre, uzlaşma komisyonuna vekâletnamenin  aslı veya onaylı bir örneği ibraz edilebileceği gibi, ibraz edilen vekâletnamenin aslının görülüp fotokopisinin aslı gibidir şerhi koyularak dosyada muhafaza edilmesi  de mümkün bulunmaktadır.


    Kaynak: GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİşletme hesabı esasına göre tutulan defterin kapanış tasdikine tabi olup olmadığı
    Sonraki İçerikKapanış tasdiki yapılan defterlerin boş sayfaları dahil yasal süresi içinde saklanması gerektiği

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz