Ana Sayfa Vergi İşletme hesabı esasına göre tutulan defterin kapanış tasdikine tabi olup olmadığı

    İşletme hesabı esasına göre tutulan defterin kapanış tasdikine tabi olup olmadığı

    Geçici gümrük beyannamesi ile yurt dışına çıkarılan ve tekrar yurda getirilen ... malzemeleriniz için tanzim edilen proforma faturada yer alan bedellerin ilgili defterlere gider ya da gelir mahiyetinde kaydedilmesi yasal olarak mümkün bulunmamaktadır.

    415
    0

    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    GAZİANTEP VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
    MÜKELLEF HİZMETLERİ VE USUL MÜDÜRLÜĞÜ

    Sayı

    :

    72788441-105-51

    02/09/2013

    Konu

    :

    Vergi Usul Kanunu Uygulamaları

     

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzla, işletme hesabı esasına göre tutulan defterin kapanış tasdikine tabi olup olmadığı, geçici gümrük beyannamesi ile yurt dışına çıkarılan ve tekrar yurda getirilen … malzemeleriniz için tanzim edilen proforma faturanızın işletme defterine kaydedilip kaydedilmeyeceği hakkında bilgi verilmesi talep edilmektedir.

    213 sayılı Vergi Usul Kanununun 220 nci maddesinde, yevmiye ve envanter defteri, işletme defteri, çiftçi işletme defteri, imalat ve istihsal vergisi defteri (Basit İstihsal Vergisi defteri dahil), nakliyat vergisi defteri, yabancı nakliyat kurumlarının hasılat defteri ile serbest meslek kazanç defterinin kanunda yer alan esaslara göre tasdik ettirilmesinin mecburi olduğu hükme bağlanmıştır.

    Öte yandan, Vergi Usul Kanununda defterlerin kapanış tasdikine ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır. Bu nedenle özelge talep formunuzda bahsettiğiniz işletme hesabı esasına göre tutulan defterin kapanış tasdikine tabi olup olmadığı konusu Bakanlığımız görev alanına dahil olmadığından cevaplandırılamamaktadır.

    Diğer taraftan,  Kanunun 229 uncu maddesinde, “Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır.”  hükmü yer almaktadır.

    Proforma fatura ise, satıcı tarafından alıcı adına düzenlenen ve yapılan anlaşma ile ilgili her türlü detayı gösteren bir belgedir. Ancak, proforma fatura Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca düzenlenmesi zorunlu bir belge değildir.

    Bu itibarla, geçici gümrük beyannamesi ile yurt dışına çıkarılan ve tekrar yurda getirilen … malzemeleriniz için tanzim edilen proforma faturada yer alan bedellerin ilgili defterlere gider ya da gelir mahiyetinde kaydedilmesi yasal olarak mümkün bulunmamaktadır.

     


    Kaynak: GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKısmi bölünme halinde e-Fatura, e-Defter ve e-Arşiv uygulamaları
    Sonraki İçerikDefterlerin kapanış tasdiki ve uzlaşma komisyonuna vekaletnamenin aslı veya suretinin ibrazı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz